DELA

Hon ska plåstra om Skalman

Nina Westerholm ska åka till Grekland som volontär och ta hand om skadade havssköldpaddor. Väl framme ska hon också lära sig grekiska, öluffa och bo i en tågvagn.
En dag gick Nina till Ålands fredsinstitut och frågade om hon kunde få jobba som volontär. När hon nämnde att hon är intresserad av djur föreslog projektledaren Marja-Leena Magnusson organisationen Archelon som arbetar med att ta hand om skadade sköldpaddor i Glyfada, strax utanför Aten.
– Jag ska jobba på en veterinäranläggning för havssköldpaddor som har blivit skadade i till exempel fiskekrokar och nät. De ska plåstras om och nummermärkas och sen blir det nog en hel del underhållsarbete också, som att till exempel städa bassänger, säger Nina.
Hon har haft många husdjur, men just nu har hon bara en katt. Däremot hade familjen små akvariesköldpaddor när hon var liten.
– Jag kommer inte ihåg dem själv, men mamma har visat bilder, säger Nina och ler.

Frågade bara
Nina har tidigare jobbat som volontär på Emmaus där hon sorterade kläder två gånger i veckan. När hon sökte det här volontärjobbet tänkte hon på en kompis som hade gått till Ålands fredsinstitut och frågat om jobb, och gjorde samma sak själv.
– Jag gick bara hit, och de var väldigt tillmötesgående, säger Nina.
Innan hon åker iväg på sitt sex månader långa volontärarbete i Grekland går hon en förberedande kurs på Ålands fredsinstitut.
– Man får prata med tidigare volontärer, öva sig i konflikthantering och diskutera hur man kan hantera kulturkrockar och hemlängtan, berättar Nina.

Inspiration
Språket kommer inte heller att bli något problem. Nina kan redan några ord grekiska och hon kommer att gå en språkkurs när hon väl kommer dit. Hon ser fram emot resan.
– Jag ska passa på och öluffa när jag är i Grekland och försöka se alla stora sevärdheter i Aten. Fast jag vill också ut på landsbygden och titta. Jag är väldigt intresserad av keramik och vill gärna ha lite inspiration.
Man kanske inte tänker på att det är kallt även i Grekland den här årstiden, men Nina har noterat att hon måste ha med sig varma kläder.
– Det är så fuktigt där, så man upplever det nog som kallare. Och husen är inte vinterbonade, så det kommer att vara lika kallt ute som inne!
Nina kommer att bo i en tågvagn nära veterinäranläggningen. Vagnen har gjorts om till volontärbostäder med dusch och kök.
– Jag älskar att resa och jag har tågluffat mycket med familjen, så det är inga problem för mig att bo trångt, säger Nina.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax