DELA

Högskolan arbetar för bättre struktur

Högskolan på Åland är medveten om sin roll att slussa ut sjöbefäl till en omättad marknad. Samtidigt tampas man med frågor om hur man ska lösa elevavhopp och skapa en bättre struktur för sina sjöfartsutbildningar.

Högskolan på Åland erbjuder utbildningar för dem som vill arbeta inom sjöfartsrelaterade yrken. Skolan är medveten om efterfrågan inom vissa yrkesgrupper, så som på maskinsidan.
– Dessutom väntar en stor kommande generationsväxling där, säger rektor Edvard Johansson.
Vice rektor Henrik Karlsson säger att skolan erbjuder en bred kompetens som ger de examinerade eleverna många möjligheter. Arbetsplatser finns.
– Vi trycker på mycket om att det finns jobb och att man får ett bra jobb när man kommer genom skolan. Till exempel har förbundet för främjande av åländsk sjöfart projektet ”Välj sjön” som ser till att alla som går i årskurs nio kommer på studiebesök till oss efter att de samma morgon fått gå ombord på ett kryssningsfartyg, säger han.
Eleverna får testköra skolans simulatorer samt bekanta sig med lokalerna, även hos Ålands sjömansskola och sjöfartscenter.
– Sedan är vi förstås med i andra rekryteringssammanhang som ska locka ungdomar till sjön, säger Karlsson.
– Kommunikation är en viktig del och jag tror vi har goda förutsättningar. Det är inte lätt att hitta en bransch där arbetsmarknaden är god, säger Johansson.


Läs mera i papperstidningen.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax