DELA

Hög hyreskostnad för landskapsregeringen

Landskapsregeringen betalar i dag cirka 47.000 euro per månad för de lokaler man hyr runtom i Mariehamn. På tio år blir summan hisnande 5,6 miljoner euro.
Samtidigt står naturbruksskolan, som landskapet äger, tom.
Landskapsrevisorerna kritiserade nyligen landskapsregeringen för byggnadsbyråns flytt till Sittkoffs och menade att det är slöseri med skattebetalarnas pengar. Dessutom varnade revisorerna för att fler kan komma att flytta ut från Självstyrelsegården när renoveringen snart ska börja.
Varje uppdelning av verksamheten kostar pengar, löd revisorernas budskap.

Många hyreslokaler
Nya Ålands granskning visar att byggnadsbyråns hyreslokal i Sittkoffs, 250 kvadratmeter till en månadshyra på 3.500 euro, långt ifrån är den enda.
Totalhyran för alla hyreslokaler uppgick i fjol till cirka 47.000 euro i månaden.
På ett år blir hyreskostnaden drygt 560.000 euro. Om lokalerna hyrs i tio år uppgår hyreskostnaden för lokalerna utanför Självstyrelsegården till 5,6 miljoner euro – plus eventuella hyreshöjningar – ifall en fjärde våning inte byggs.
Göran Frantzén berättar att månadshyran för lokalen i Sittkoffs är 3.500 euro per månad eller 14 euro per kvadratmeter, inte 17 som nämndes i samband med landskapsrevisorernas kritik.
– Många andra lokaler som landskapsregeringen hyr kostar betydligt mera per kvadratmeter.

NIPÅ dyrast
Dyrast är Nordens instituts lokal i Ömsens nybyggda hus på Köpmansgatan. Där är hyran 23 euro per kvadratmeter, samma som för byggnadsbyråns betydligt större utrymme i Sittkoffs.
– Nordens institut har själv sökt upp den här lokalen som passar för deras verksamhet och är lättillgänglig för deras besökare.
Har Nordens institut speciell status som kan göra så?
– Nordens instituts verksamhet finansieras med nordiska pengar och landskapet står enbart för hyran.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre