DELA

Hjälp Sussie hjälpa Gambia

Åländskan Sussie Röblom har engagerat sig för ett hjälpprojekt i Gambia.
Denna vecka har allmänheten en chans att fylla en container som är på väg till Afrika. Hon efterlyser cyklar, symaskiner och annat stort och skrymmande.
Yaya Bah, som är från Gambia men bor i London, har tillsammans med sin farbror Tijan Bah och två av hans vänner, också gambier, byggt ett hälsocenter/sjukhus i Serre Kunda i Gambia. Alla har studerat och arbetat utomlands i många år. Längtan hem till Gambia och viljan att hjälpa sitt land fick dem att starta projektet ”Riders for help”.
Projektet har pågått i många år och förverkligas för två år sedan då sjukhuset började byggas. Nu är delar av sjukhuset färdigt och utrustning som röntgen och laboratorium är på plats.
Sjukvård kostar mycket, även till självkostnadspris är det för dyrt för en gambier.
– Därför tvättas och slipas injektionsnålar och återanvänds många gånger, kompresser tvättas och torkas på tvättlinor och används igen, berättar Sussie Röblom.

Container på väg
Sussie Röblom har varit en del av detta projekt som hon tycker det är både fint, välplanerat och roligt att arbeta med.
– Som sjuksköterska på akuten vet jag vad som fungerar och vad som kan komma till nytta och Ålands centralsjukhus är under om- och tillbyggnad, mycket förnyas och gammalt faller bort. ÅCS har generöst tilldelat projektet sådant som inte längre används. Det ska nu transporteras till Gambia i en container.

Cyklar och kläder
Gambia är ett fattigt land och saknar det mesta. Därför tänker de engagerade passa på och fylla container med också andra förnödenheter. Sådant som på annat sätt är svårt att skicka dit, sådant som är tungt och skrymmande, som symaskiner, cyklar och diesel/bensin-elverk men allt är välkommet, också kläder, om de är hela och rena.
– Så har någon något de vill bidra med, eller sälja till en inte alltför dyr peng, tar vi gärna emot, säger hon. Saker kan lämnas på Torggatan 21, vid ingången från Torggatan, på onsdag och torsdag kväll mellan kl:18.00-20.00.
Vid behov kan hämtningar ordnas, ring då Sussie Röblom på telefon 0405495270. (ka-f)