DELA

Henny är äldst på Åland

Henny Öhman har helt nyligen flyttat från Kaptensgatan till Trobergshemmet.
– Jag ids inga sitta och harmas, säger hon.
Men nu tycker hon att hon blivit för gammal.
För bara någon vecka sedan var Henny Öhman ute på stan och handlade mat och uträttade själv sina ärenden.
– Sista gången jag var och handlade frågade de i affären vem som kokar åt mig, berättar hon. Inte har jag någon som kokar åt mig. Det gör jag ju själv, svarade jag.
Men nu inser Henny att det inte gick att bo ensam längre.
– Det var tvunget att komma hit, säger hon sittande på sängkanten. Men inte är det så roligt. Har du hört någon säga att det är roligt här?

I september i fjol fyllde Henny 101 år. Redan före dess, i somras, blev hon den äldsta personen på Åland.
– Alla släktingar dör bort, syskonen har fått gå och nu går syskonbarnen. Syskonbarnet Helmer, som brukade hjälpa mig så mycket, han är 84 år och unga friska karl, han börjar bli gammal han också. Jag riktigt avundas dem som får gå nu. Vad gör jag här? Ingenting. Till ingen nytta är jag.
Men visst är det sällsynt att få bli 101,5 år och se hyfsat och höra bra och vara kristallklar i huvudet. Det håller hon med om.
– Att jag är så gammal. Jag kan knappt tro på det själv!

Efter 20 år i egen lägenhet på Kaptensgatan är det en stor omställning för henne att inrätta sitt liv i rummet på Trobergshemmet. I sin krafts dagar levde hon skärgårdsliv på Lemland Järsö.
Men glädjeämnen saknas inte helt. Hon blir glad när gamla bekanta kommer på besök och hon unnar sig lite karameller framför tv:n någon gång.
– Världen krymper, säger hon. Åren snurrar fortare och fortare. Men här sitter jag och pratar, jag hade ju tänkt att jag skulle intervjua dig.

Henny är bra på att ställa frågor. Hon är nyfiken. Vi skrattar ihop.
– Skriv nu sedan nätt och försiktigt flicka lilla, avrundar hon. Ja, kors i friden, sätter du allt det här i tidningen får du sparken.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN