DELA

Hemmet ligger bra till för Paf-medel

– Vi behöver verkligen ett nytt hus i stället för det nuvarande som är byggt i början av 1900-talet och som i dag är långt ifrån ändamålsenligt. Om vi får de Paf-pengar vi sökt kan vi bygga nytt.
Det säger Uffe Donner, föreståndare för Stiftelsen Hemmet i Lemland Granboda sedan många år tillbaka.
I gårdagens Nya Åland talade finansminister Mats Perämaa varmt för att stiftelsen ska få Paf-pengar för den kommande satsningen trots att de utdelningsbara medlen troligen sjunker i år, och nu håller man tummarna.
– Paf-pengarna är avgörande för att den privata stiftelse som driver Hemmet ska kunna satsa på nybygget, ett suterränghus som i så fall byggs nära det nuvarande huset som kan säljas eller hyras ut. Det skulle passa ypperligt som sommarcafé, föreslår föreståndaren.

Handikappanpassat
Han visar ritningen, inspirerad av kommunens byggnadsinspektör Rune Scott.
Bostadsytan omfattar 750 kvadratmeter. I mitten finns köket, husets hjärta. Runtom ligger de boendes rum, alla med toalett och dusch och nära bastu- och relaxavdelning och bykstuga. I huset ska det också finnas en övningslägenhet med kök.
– Allt är handikappanpassat och man ska kunna röra sig med rullstol i hela huset, berättar Uffe Donner.
Det kan man inte säga om det nuvarande huset med hög och smal trappa upp till andra våningen och en källare som inte kan användas. Boenderummen är små och det är trångt överallt.
En stor brist är att de boende har så få utrymmen där de kan dra sig tillbaka, säger föreståndaren.
– Den grupp vi vänder oss till – långtidssjuka med psykiatrisk diagnos – behöver dels avskildhet, dels möjlighet till gemenskap med andra i en trygg miljö.

Mera utearbete
Uffe Donner berömmer stiftelsens ordförande Sune Eriksson som kämpat hårt för att få bygget till stånd.
– Hemmets existens är beroende av at kommunerna fortsättningsvis köper tjänster av oss. Som det planeras i dag kan kommunernas kostnader sjunka om vi får vårt nya hus eftersom vi kan öka antalet boendeplatser, säger föreståndaren.
Nybygget beräknas kosta totalt drygt 3 miljoner euro. Huset ska värmas med hjälp av solceller kombinerat med pumpar för från- och tilluftsvärme samt panna för ved, flis och pellets.
I det nya huset ska också utrymmen finnas för dagvård som bygger på att Stiftelsen Hemmet är en gård som omfattar närmare 50 hektar med mark, skog och fiskevatten.
– Sunes idé är att vi ska försöka utveckla den sidan och satsa ännu mera på utearbete.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax