DELA

Helge tar paus från pensionen

För ett och ett halvt år sedan gick byggmästaren Helge Engblom, 68, i pension och trivdes med det.
Men sedan fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till – att leda sjöfartsmuseets ombyggnad.
Så nu är han tillbaka på Ålands bygg. Arbetsdagarna kan bli bortåt elva timmar långa men han klagar inte.
– Det är en utmaning och ett nöje att få vara med och bygga något som varit på gång så länge, säger Helge när Nyan får tag på honom på hans lunchpaus.
Han talar inte bara som yrkesman, utan också som sjöfartsentusiast.
År 2004 fick han stadens kulturpris för sina insatser som segelsömmare, och som fastighetsintendent för Nautical Club har han varit ”litet av hustomte” på sjöfartsmuseet. Han har med stort intresse följt med turerna kring museets utbyggnad.
Frun Marketta har ännu inte gått i pension. Om Helge Engblom jobbar på Ålands bygg fram tills att det ombyggda museet invigs hösten 2011 återstår att se.
– De senaste åren har avlöpt mycket bra. Jag har levt pensionärsliv med full fart och gjort precis vad jag vill, säger han.

Sjön kom först
Innan Helge Engblom satsade på byggbranschen var han till sjöss i cirka fem år. Han var 17 år när han gav sig ut på långfart för första gången.
– Då var jag ute 22 månader med en gång. Resorna gick till Kanada, Medelhavet.
Efter att han jobbat för Ekholm-, Asta- och Gustaf Erikson-rederierna kände han att det var dags att gå i land. Skolbygget på Enklinge blev hans praktikplats och sedan läste han till byggmästare på tekniska skolan i Vasa. Efter det har han varit med och förverkligat många stora byggprojekt på Åland, bland annat statens ämbetshus, stadsbiblioteket och Mariebad
Men kontakten till havet har han aldrig släppt.
Många gånger har Helge mönstrat på segelfartyg som ”paying crew”, besättning som betalar för sig. Det har bland annat blivit tio turer på barken Statsraad Lehmkuhl. I sommar bär det av till Norge för en ny seglats.

PATRIK DAHLBLOM