DELA

Hela Sottunga laddar för julmarknad

I fjol kom 100 personer till Sottunga julmarknad.
I år hoppas man på lika många.
Det blir en smidig skärgårdsutflykt, bara att ta bussen från Mariehamn, tipsar arrangörerna.
Inte varje dag ser man en buss på lilla Sottunga, men på Självständighetsdagen, lördagen den 6 december är det dags.
Bussen, som resenärerna i år betalar fem euro för att åka med, tar med sig besökarna först till kyrkan där kyrkoherde Peter Karlsson med flera sjunger julsånger.
Efter det tar sig sällskapet med buss till ungdomslokalen Sunnanberg där själva julmarknaden och julbordet väntar.


Senare färja
Ett tiotal försäljare finns på plats.
– Man kan inhandla allt man behöver för julen här på ett och samma ställe, allt från konsthantverk till julmat och julgodis, tipsar Britta Gustafsson i den arrangerande Alma-gruppen.
Detta är tredje gången Sottunga arrangerar julmarknad, tidigare har marknaden hållits på Lillajul. Nu försöker man på Självständighetsdagen i stället och alla i kommunen engageras på ett eller annat sätt.
– En nyhet är att färjan hem går en timme senare. De som vill kan tack vare det njuta av vårt julbord i lugn och ro och ändå vara tillbaka i stan på kvällen.


Skärgårdsutflykt
Att arrangera julmarknad har blivit ett viktigt sätt för Sottunga att få besökare, sprida information om kommunens svåra situation och få lite inkomster. Kommunen har det kärvt med en hotande stängning av både skola och butik.
– Många av besökarna, också ålänningar, säger att de kommer ut för första gången. Det behövs tydligen något som en julmarknad för att folk ska ta sig för att göra en skärgårdsutflykt, säger Britta Gustafsson.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax