DELA

Hela Käringsundsbyn har ”lyft” sig

Nyrenoverat, fräscht och med en rad nyheter på lut har stugbyn med restaurang och minilivs öppnat för säsongen. Käringsundsbyn drivs i ny regi, med Bror Boman som disponent.
En tolv meter lång ponton förlänger bryggan så att galeasen Albanus kan lägga till. Snart är det dags för första besöket. Småningom ska fartyget erbjuda sälsafari härifrån.
Den 15 maj är det tänkt att galeasen Albanus för allra första gången ska styra upp i viken utanför Käringsundsbyn.
– Det är lite grunda vatten. Vi vet inte riktigt hur det ska gå, säger Bror Boman, som guidar oss runt i området.
En tolv meter lång brygga på pontoner ska läggas ut för att det alls ska bli möjligt för fartygen att lägga till. Avsikten är att Albanus småningom ska gå ut på sälsafari på vattnen utanför Eckerö. Men de utflykterna kommer i gång på allvar först nästa sommar. I år är fartyget redan fullbokat på andra håll.

Fräscha bastun
Den nya bryggan utanför bastun är klar för nakendopp eller för solbad utan en tråd på kroppen. Ett plank skyddar för insyn. De två bastukamrarna är renoverade.
– Det är riktigt skickliga snickare som gjort jobbet, Raymond Lundström och Brage Bergman. Bryggan är byggd av den enda mannen på Åland som kan åstadkomma så här fina bryggor, Gunnar ”Bajen” Lindholm, säger Bror Boman.

Fler stugor
De många stugorna är också numera i topptrim. Bland annat har de utrustats med nya vitvaror. Redan till påsken var det fullbelagt, tack vare sportevenemang i Eckeröhallen
– Inte alla förstår hur viktigt det är med alla sportresenärer för hela Åland. Vi hoppas kunna bygga flera stugor redan nästa sommar. Vad gäller bokningsläget inför sommaren ser det väl inte helt nattsvart ut.

Dagsgäster
Receptionen sköts av Tanja Sabel, som redan arbetat på stället flera somrar och enligt Boman ”tack och lov ingick i köpet”.
Hon berättar att fördelningen av gäster från fastlandet och Sverige fördelar sig ungefär 50–50.
– På våren kommer sportfolk och skolungdomar från Finland och sommartid är det semestergäster, mest från Sverige.
Resenärerna från Sverige kommer till Berghamn och promenerar den 1 km långa strandpromenaden norrut till Käringsundsbyn.
– På denna gångstig, som också är en kulturstig, möts gästerna av attraktioner och uteserveringar i mängd, säger Tanja Sabel. De ser både viltsafarin och jakt- och fiskemuseet och jag tror det blir fyra serveringar. Besökarna kan simma på vår strand för att sedan fara tillbaka med kvällsfärjan. Vi har mängder av sådana dagsbesökare, hur många är omöjligt att säga.

Handtvätt
Avslutningsvis på rundan runt området berättar Bror Boman om det som han påstår ska bli Ålands bäst skötta återvinningsstation.
– Vi ska förstås ha sorteringskärl i alla stugor och gästerna ska förmås att hjälpa till på alla sätt. På sopstationen ska det finnas möjlighet till handtvätt. Många vill tvätta av sig om händerna direkt efter att ha pysslat med soporna.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax