DELA

Här skapas tidstrogna vikingakläder

I Kvarnbo vilar vikingabyn inbäddad i djup snö.
Men eldsjälarna i fornföreningen Fibula, som driver byn, gör allt annat än vilar själva. Just nu syr de dräkter enligt historiska mönster.
Det råder full aktivitetet på onsdagskvällarna i Boogården i Kvarnbo i Saltvik då medlemmar i Fibula samlas till sykurs. Det är meningen att deltagarna skall sy sina egna forndräkter med handledning av kursledaren och textilkonstnärinnan Gunilla Nilsson.
– Det är inte bara en sömnadskurs. Jag har delat ut ett kompendium med historiskt material och passar på att berätta om dräkternas bakgrund samtidigt, säger Gunilla.

Nordiska modellen
Många av kursdeltagarna har valt den klassiska nordiska modellen men ett par använder också den finländska så kallade Eura-dräkten som förlaga.
På basen av välbevarade gravfynd i Eura har man till en stor del lyckats rekonstruera hur en forntida kvinna var klädd och prydd.
– Finland var ett eget dräktområde på den tiden. Modellerna skiljer sig en hel del från varandra, det är nästan lite asiatiska kimonodrag i den finländska, säger Gunilla.

Stort intresse
De elva kursdeltagarna syr sina dräkter i linne och ylle. Tygen kommer både från sommarens Vikingamarknad och från företag i Sverige som har specialiserat sig på gedigna gammaldags material.
De färdiga dräkterna skall användas på kommande marknader, gästabud och andra tillställningar i Fibulas regi.
– Intresset för forn- och medeltiden är stort och det växer. Man kan dessutom hoppas på återväxt eftersom det finns många liveföreningar som lockar barn och unga, säger Gunilla.
Själva sömnadskursen pågår sex onsdagar men medlemmarna i den aktiva föreningen träffas året om.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN