DELA

Här räddas brandskadad kyrka

Grått sot täcker de vita väggarna i Hammarlands kyrka. All interiör är sotskadad och ska nu föras bort för konservering.
– Det känns som att vi väntar på uppståndelsens morgon, säger prästen Sirkka Liisa Enqvist.
Tak och väggar i Hammarlands kyrka är gråsvarta av sot och släckmedelspulver. Den relativt lindriga branden som anlades av två minderåriga flickor för snart tre veckor sedan har lämnat tydliga spår. Där konservatorerna har putsat med sina svampar ser man vita fläckar på väggarna.
Klockan fem i går morse började konserveringsfirman John Nurminen Prima plocka ner alla lösa föremål i kyrkan. Allt luktar rök, även de textilier som förvarats instängda i skåp.
– Vi stod med andan i halsen när de plockade ner altartavlan, säger diakon Solveig Nordström.
Men altartavlan klarade sig oskadd och kunde rullas ihop och packas in i pappkartong och bubbelplast.


Orgel plockas i sär
Tre män jobbar ihärdigt men försiktigt under dagen med att plocka ner resten av föremålen; takkronor, textilier, antependier och votivskeppet Hilda. Allt ska sedan föras till John Nurminen i Vanda för konservering. Under tiden ska kyrkans väggar, tak och väggfast interiör, som predikstolen och orgeln, rengöras.
– Orgeln kommer att ta en vecka att rengöra, alla pipor ska plockas i sär av Hans Heinrich som tillverkade den, säger Sirkka Liisa Enqvist, tillfällig präst i kyrkan.
Hon och Solveig Nordström är, trots allt som hänt, vid gott mod. De ler lite när tavlan föreställande Per Ulric Sadelin, som var präst i Hammarlands kyrka i mitten av 1800-talet, plockas ner.
– Han har sett lite bister ut på sista tiden, säger Nordström. Han kan behöva semester.

TANJA LÖNNQVIST