DELA

Här lever cyklisterna farligt

Vägrenen är smal, backen är brant, sikten är dålig och många bilister kör för fort.
I backen på Lemlandssidan om Lemströms kanal står många cyklister på näsan.
Angeli Roberts bor i området. Hon bevittnade efterspelet till den senaste incidenten.
– Jag kom hem ifrån stan och såg att ambulansen hade stannat mitt i backen och att de lastade in ett barn i bilen. Visst såg det dramatiskt ut och det är ju inte första gången.
Det här heller är inte det första tipset om en cykelolycka i Knutsbodabrinken som når Nya Åland i sommar. För några veckor sedan var det en ung kvinnlig cyklist som förbipasserande såg liggande i backen.
Knutsbodabrinken är farlig på många sätt, säger Angeli Roberts. Backen är brant och sikten är inte den bästa, men framför allt är här trångt:
– Om det kommer cykelturister som skall uppför och nerför backen och om dessutom två bilar möts – ja, då finns det inga kanter att svänga ut på. Jag tycker synd om cykelturisterna.


Ingen cykelväg
Det ironiska är kanske att det på sträckan ut mot Långnäs byggts cykelväg på flera ställen. Både före och efter backen.
– På nittiotalet var det meningen att hela den tunga trafiken skulle flyttas till en ny väg men så blev det ju inte. I samband med det lovades att hastigheten här skulle sänkas till 70 men så blev det ju inte heller.
Än så länge har ingen allvarlig olycka inträffat men tillbuden är många.
– Jag bor precis här nedanom och på sommarn hör man hela tiden att det händer saker. Det är tvära inbromsningar och bilister som tutar. Tyvärr inbjuder den här backen till överhastighet, det är många som kör hårdare än man får.
Kör man nittio på krönet behöver man inte trycka på gasen för att komma upp en bit över hundra på vägen ner. Och det kan i sin tur resultera i farliga omkörningar.
Läs mer i papperstidningen!