DELA

Här hinner rättvisan i kapp svindlerskan

Tre dagar har polisen eskorterat kvinnan till tingsrätten. Under dessa dagar har en närmast osannolik historia rullats upp.
Det handlar om pengar. Stora pengar för de pensionärer som fastnat i kvinnans garn.
I tisdags, dagen efter den första rättegångsdagen, berättade Nya Åland om stämningsansökan som i korthet tog upp vad målet handlar om och vilka som drabbats på grund av kvinnans behov av pengar. Kvinnan själv och många målsägande – offer – hördes på plats eller per telefon.
I onsdags och torsdags fortsatte rättegången. Fler offer hördes och många vittnen stödde deras berättelser.
Det finns sammanlagt 17 personer, de allra flesta pensionärer, som förmåtts ge pengar åt kvinnan som bor i Mariehamn och är i 60-årsåldern. Dessutom finns det fyra målsägande som har dött och som representeras av dödsbon med många ägare.

Grovt bedrägeri
Totalt handlar det om en summa på över 30.000 euro som kvinnan ”lånat” av pensionärerna. Hon åtalas nu för grovt bedrägeri och har erkänt.
Bevis finns i form av brev till kvinnan från pensionärer som vill ha tillbaka sina pengar. Det finns listor över givna lån, kvitton och utskrifter av otaliga kontotransaktioner från offrens bankkonton till kvinnans från januari 2005 fram till den 12.6 2011 när hon greps av polis klockan fem över 10 på förmiddagen.
Hon har suttit häktad sedan dess och hålls fortsättningsvis häktad i väntan på domen den 20 oktober.
I polisförhören framgår att kvinnan i huvudsak använt pengarna till spel. Åklagaren yrkar på fängelse i ett år och två månader för grovt bedrägeri och grovt betalningsmedelsbedrägeri.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre