DELA

Här dömer man inte hunden efter håren

Det är hundar som gäller i Eckerö i helgen. Det anordnas tävlingar i agility där hundar och deras förare kommer från Finland, Sverige och Norge för att delta.
Ålands bruks- och sällskapshundklubb, ÅBSK, anordnar i helgen Winter agility games i Eckeröhallen. En hinderbana ska utan fel avklaras på kortast möjliga tid. Totalt kommer 280 hundar från Åland, riket, Sverige och Norge kommer att slåss om segrarna i de olika klasserna.
Många av dem möts för första gången här på Åland. Ninna Lindholm som är med och anordnar tävlingen är framför allt positiv till att så många juniorer deltar i år, många av dem väldigt lovande.

Alla åldrar
Unga hundförare var för några år sedan en ovanlig syn i ÅBSK. Det är först de senaste åren som fler yngre fått upp ögonen för agility och har det som fritidsintresse.
– Det är ett nytt fenomen som vi är väldigt glada över. Alla kan vara med och tävla och åldern spelar ingen roll. Detta gäller även hundarna där två stycken är tolv år gamla, säger Lindholm
Antalet åskådare har varit lite magert under föregående års tävlingar men Lindholm hoppas att fler ska ta sig ut till Eckeröhallen i helgen. Det är gratis och med över tusen starter utlovas det ett fartfyllt besök. Tävlingarna startar på lördag morgon.


ANN WEIS