DELA

Här blåser Jussis keramik flaskorna till vrakölen

Nu återföds det öl som hittades i champagnevraket sommaren 2010. Och det är inte bara själva ölet som ska återskapas – även glasflaskorna ska vara likadana som 1840-talets original.
I Jussi Mäkeläs glashytta blåser man just nu vrakölsflaskor för fullt.
Dörren till Jussis keramik står på glänt och inne i glashyttan hettar det från ugnarna. Bröderna Peter och Zolt Jónas är i full färd med att blåsa de glasflaskor som ska innehålla Stallhagens vraköl. 2 000 stycken ska det bli sammanlagt och vid disken står redan ett hundratal färdiga flaskor i plastbackar och väntar på att skickas till Belgien för påfyllning.
– Vi har försökt efterlikna originalflaskorna från 1840-talet så mycket som möjligt. Meningen är att de vi blåser nu ska vara exakta kopior av dem, berättar Jussi Mäkelä, ägare av Jussis keramik.
– Dock är varje flaska vid närmare anblick förstås unik eftersom det är hantverk det rör sig om.
Flaskorna är av mörkbrunt glas och rymmer 0,6 liter. Alla har de ett nummer skrivet på undersidan, som till skillnad från vanliga ölflaskors bottnar har en ordentlig fördjupning inåt. Istället för kapsyler ska de förses med champagnekorkar som hålls fast med metall. Senast i början av maj ska alla flaskor vara fyllda och förslutna och packas i trälådor med sjögräs inuti.
– De förvaras i lådor för att de ska kunna ligga ner, förklarar Mäkelä. Då kan ölet hela tiden vidröra korken, och det behövs för att korken inte ska torka ut och förlora sina egenskaper. Det är precis som när man lagrar vin.
Stort bildreportage i papperstidningen!

Maria Snellman (praktikant)