DELA

Han blev också anfallen av hund

Obehagliga minnen väcktes till liv för Jörgen Erlund när han läste gårdagens Nya Åland om en man som blivit anfallen och svårt biten i ansiktet av en okopplad hund.
Så sent som i juni i år blev han själv attackerad och rejält biten av en löst springande hund.
– Att bli biten i ansiktet måste väl nästan vara det värsta, det är ju ett så känsligt ställe, säger han med en rysning och syftar på mannen i gårdagens artikel.
– Själv blev jag bara biten i armen. Men kanske hade jag enbart tur, den hund som flög på mig siktade möjligen också på ansiktet, men eftersom jag är en bit över 180 centimeter lång var det väl för högt för den.


Rejäla huggtänder
Jörgen Erland var ute på promenad med sin lilla dvärgpudel, då en hund med kopplet släpande efter sig kom rusande mot honom. Först en stund senare dök en dam i morgonrock upp. Hunden hade smitit ut genom dörren.
– Jag hann i sista sekund rycka upp min hund med ena armen och hålla den undan den anfallande hunden. I stället fick jag ett rejält hugg i armen.
Bettet gick rakt genom den tjocka sporttröja han bar och in armen.
– Folk som aldrig blivit bitna av en hund kan nog inte förstå hur stora bett de lämnar efter sig. Ju större hund, desto större huggtänder. Såret på min arm var över tre centimeter brett och två och en halv centimeter djupt där huggtanden hade borrat in. Runt såret fanns också ett flertal rispor och småsår från de andra tänderna.
Chocken gjorde att han inte kände någon smärta förrän efteråt.
– Tack och lov funkar kroppens försvarsmekanismer på det sättet.


Slapp bli enarmad
På akuten sydde man ihop det djupa såret och i dag har han återfått full rörlighet i armen.
– Men visst hade jag tur, tänderna hade kunnat slita av nervtrådar så funktionen i armen hade blivit nedsatt. Jag hade till och med kunnat bli av med hela armen, så kraftiga käkar hade hunden.
Det han tror räddade armen var att hunden mest kom åt att bita i fettvävnad.
– Jag hade aldrig sett hur en människokropp ser ut inuti, så det var en upplevelse i sig. Inte helt angenäm, förstås. Det såg ungefär ut som tjock risgrynsgröt som tittade fram ur såret.
I dag har han ett stort V-format ärr där hunden högg.


Rovdjur
Jörgen Erland påpekar att han är stor djurvän sedan barnsben.
– Jag växte upp med en boxer och har ju själv hund. Problemet är när folk tror att just deras lilla, söta hund aldrig skulle kunna göra någon annan förnär. Hundar är rovdjur! De beter sig inte som människor utan som djur, och djur kan bete sig ganska oförutsägbart.
– Man är förbaskat försvarslös när en så där stor hund kommer galopperande mot en.
Rädd för hundar har han aldrig varit, och är det inte nu heller.
– Inte när jag går ensam, men när jag går på promenad med min hund är jag inte lika lugn som innan.


Hunden i koppel!
Någon orsak till varför hunden gav sig på honom har han inte.
– Det är svårt att veta vad som utlöser en sådan här attack. Hunden bor i närheten så jag hade träffat den flera gånger innan och det var aldrig några problem. Det kan vara vad som helst, därför är det så viktigt att man håller sina hundar kopplade. Vi vet inte hur hundarna tänker, särskilt inte när de möter en annan hund.
– Så alla hundägare, håll för tusan era hundar kopplade! Jag vill inte vara med om nåt liknande igen och inte heller att andra ska råka ut för samma sak.

LINA ANTMAN