DELA

Halvtid för Nyans legotävling: Wille byggde ett bärgningsflyg

Över tre veckor återstår, men redan nu har många fina bidrag kommit in till Nyans legotävling. En av legobyggarna är Wille Dahlblom som konstruerat ett bärgningsflyg och ett flygande garage.
När Wille Dahlblom, 8 år från Godby, läste om Nya Ålands legobyggartävling sprang han till sitt rum och låste in sig.
Ingen, förutom han pappas fru, fick veta vad han tänkte bygga. Och lillebror, som annars brukar få hjälpa till, fick nu vänta utanför. Två dagar senare hade han två tävlingsbidrag klara, ett bärgningsflyg och ett flygande garage.
– Om man ska till exempel till Rockoff och det inte finns parkeringar så kan man flyga dit sitt garage i stället, förklarar Wille.
Garaget är utrustat med raketmotor och helikopterpropellrar som sköts av en robot. Det har dessutom automatiska portöppnare och en trappa så att man kan gå upp på taket. Bärgningsflyget drar släp och bärgar flyg som fått motorstopp. Det kan även knuffa bort stenar som hamnat i vägen på landningsbanan.

”Bara bygger”
De smarta idéerna har han kommit på helt själv, utan att fundera särskilt mycket.
– Jag sätter mig bara ner och börjar bygga, sedan får jag ändra och bygga om tills det blir bra, säger han.
Bärgningsflyget hade till exempel hjul från början men eftersom det flyger så lågt insåg Wille att de var onödiga och tog bort dem.
Förutom att han tycker om att bygga med Lego är det självklart också förstapriset, en resa till Legoland, som lockar. Om han vinner ska pappa få den extra gratisbiljetten, men hela familjen får så klart komma med.

Före sin tid
Willes futuristiska tävlingsbidrag passar bra in i tävlingens tema ”Åland 2030”. Hans pappa vet inte hur Wille kommit på idéerna men tror att han är ”lite före sin tid”.
Han är händig på alla sätt och håller även på att bygga en flotte ute på gården. Men om han vill jobba inom byggbranchen när han blir stor är han inte så säker på, snarare något inom legokonstruktion.
Tävlingen pågår fram till den 15 april så än finns tid att skicka in sitt bidrag till barnsidan@nyan.ax eller via Nyans hemsida!

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax