DELA

Grannarna upptäckte oljeläckan

Det var grannar till landskapets område på Möckelö som i tisdags upptäckte oljeutsläppet i vattnet och slog larm.
Under tre och en halv veckas tid hade cirka 1500-1600 liter dieselolja runnit ut i marken och i vattnet. Saneringsarbetet kan pågå till slutet av augusti.
Oljan hade runnit ut via ett dagvattenrör.
– Efter att vi såg varifrån det kom började vi arbeta oss bakåt för att hitta läckaget, säger oljeskyddschef Björn Ekblom.
Efter att ha följt dagvattenröret och inspekterat dagvattenbrunnarna misstänktes läckan komma från de gamla oljebrunnarna som varit stängda i 4-5 år. Efter att ha undersökt detta närmare kunde man se att det var från de nyligen bytta bränslepumparna precis bredvid som oljan läckte. Orsaken till läckaget var en felaktig packning som monterats på bränslepumpen i samband med bytet.

Oljeavskiljare
En stor del av utsläppet har man redan fånga upp men allt kommer de aldrig att kunna fånga upp.
– Det går inte att hitta allt. Men det som rimligtvis går att få upp kommer vi att få upp i oljefällan och eftersom det är så tunt kommer resten att avdunsta. Vi har gjort allt som står i vår makt för inget är ju viktigare än att skydda vår miljö, säger Björn Ekblom.
Det kontaminerade vattnet kommer att pumpas genom en oljeavskiljare för att rengöras. Saneringspersonalen kommer att pumpa allt vatten genom oljeskiljaren även om det är kontaminerat eller inte för att vara på den säkra sidan.
– Vi ska försöka få dagvattnet pumpat genom redan idag, säger Björn Ekblom.
Man har även grävt runt läckageområdet för att sanera det och byta ut jorden runt om. Saneringen beräknas vara klar i slutet av augusti.


Full kontroll
För att se till att något likt detta inte inträffar igen har landskapeet bestämt att flytta på pumparna och göra en rördragning som är synlig. Detta leder till att man får full kontroll på vad som händer eftersom att inget kommer att vara dolt.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax