DELA

Gotlandsfärjor försäkrade hos Alandiabolagen

Färjorna m/s Gotland och HSC Gotlandia II som kolliderade med varandra utanför Nynäshamn i juli är försäkrade hos åländska Alandia-Bolagen.
Det var den 23 juli som Destination Gotlands färjor krockade med varandra utanför Nynäshamn. m/s Gotland hade knappt hunnit lämna hamnen då hon körde rakt in i sidan på den mindre snabbgående färjan Gotlandia II.
I samband med kollisionen drogs en lång reva upp i höjd med passagerardäcket på Gotlandia II. I höst ska hon repareras på varv och först till påsken nästa år beräknas hon vara tillbaka i trafik. Reparationen beräknas kosta flera miljoner kronor. m/s Gotland fick lindriga skador i fören och kunde återgå i trafik redan dagen efter olyckan.
Vid krocken fanns 1.138 passagerare ombord på m/s Gotland och Gotlandia II hade 532 passagerare ombord. Ett tiotal personer skadades.

Begär ersättning
Två tredjedelar av passagerarna har sökt ersättning efter olyckan. I en radiointervju med Sveriges radio säger Destination Gotlands vd Jan-Erik Rosengren att det handlar om 1,5 till 2 miljoner kronor som rederiet ska lägga ut.
– Sen återstår ju naturligtvis de här kanske tio-femton som är allvarligare skadade, som har riktiga skador så att säga. Det blir ett försäkringsfall och det får ju försäkringsbolaget räkna ut, det kommer att ta lång tid innan vi vet vad det kommer att kosta, säger han till SR.
Och försäkringsbolaget, ja det är åländska Alandia-Bolagen. På kontoret bekräftar man att olycksfärjorna är försäkrade där, men alla andra frågor hänvisas till vd Leif Nordlund, som inte var på plats när Nya Åland försökte nå honom i går.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax