DELA
Foto: Fredrika Fellman

Glittrig gala för fjärde gången

Det var festlig stämning när den fjärde upplagan av landsbygdsgalan ägde rum på Breidablick i Finström på lördagen.– Galan är jätteviktig för den här branschen, och speciellt med den dåliga lönsamheten just nu behöver vi verkligen något som piggar upp, säger arrangören Lena Brenner.

Landsbygdsgalan arrangeras vartannat år och riktar sig till jordbrukare, fiskare, fiskodlare, livsmedelsförädlare, skogsägare och alla organisationer inom landsbygdsbranschen. Liksom den senaste galan år 2020 firas årets upplaga på Breidablick i Finström.

I år deltar lite drygt 140 personer. Senaste galan hade 180.

– Det är vi jättenöjda med, vi tänkte att folk kanske är lite försiktiga fortfarande, säger Lena Brenner, som är en av arrangörerna.

Arrangörerna är noggranna med att galamiddagen är axgansk och på menyn står gravad abborre, grillad biffrad och havtornssorbet.

– Kocken är väldigt nöjd, jag tror att allt utom dillen och citronen i den alkoholfria välkomstdrinken är åländskt, säger Lena Brenner.

En rolig sak med att ordna galan är att alla som nomineras för något pris blir så glada och stolta över att uppmärksammas, säger hon.

– Galan är jätteviktig för den här branschen, och speciellt med den dåliga lönsamheten just nu behöver vi verkligen något som piggar upp.

”Ett erkännande”

En av de nominerade på galan är Harriet Strandvik som har chansen att vinna pris som årets matambassadör.

– Jag är förväntansfull på två olika sätt, dels är jag förväntansfull inför kvällen och dels kommer jag på att just ja, jag kan ju vinna pris också, säger hon.

För två år sedan när galan senast ordnades hade hon precis kommit hem från Teneriffa, där hon blev känd bortom Ålands gränser för sin påtvingade karantän i hotellrummet. Coronapandemin hade precis brutit ut.

– Och äntligen är det gala igen. Nu är cirkeln sluten.

Vad skulle det betyda för dig att vinna?

– Det är ett erkännande bara att vara nominerad. Jag är fylld av tacksamhet och det ger mig motivation att jobba vidare. Jag känner att det är värt arbetet.

Blå och grön näring

Vid ett bord utanför festsalen står sällskapet Anna Südhoff, Anna Snällström och Torbjörn Björkman. Anna Südhoff och Torbjörn Björkman sitter i organisationskommittén för galan. Anna Snällström är frisör men är här med sin sambo Nick Björkvall som sitter i kommittén.

– Det är jättekul att ordna och jättekul att vara med, säger Torbjörn Björkman.

– Och det är kul att uppmärksamma de blå och gröna näringarna, de behöver det just nu när det är lite kärvt, säger Anna Südhoff.

För Anna Snällströms del är det den första landsbygdsgalan.

– Jag tror det kommer att bli en väldigt trevlig kväll. Många har nog sett fram emot det här efter coronan, säger hon.

70 nomineringar

I år hade organisationskommittén för galan fått in totalt drygt 70 nomineringar till de sex priskategorierna. Av dem valdes tre finalister ut i varje kategori.

Vinnarna utsågs genom omröstning av en landsbygdsakademi bestående av ungefär 30 personer i branschen.

Vinnarna på landsbygdsgalan 2022

Ålands unga entreprenör 2022: Mattias Sundberg, Labbnäs gård

Motivering: Med örat mot marken och fingret i luften har denna unga Bolstaholms-ättling startat upp sitt eget lantbruk, granngårds från mor och far. På Labbnäs gård har Mattias breddat utbudet av grödor och utvecklar även helt egna maskiner för att mekanisera odlandet. En kreativ lantbrukare som visar att det går att satsa nytt, arbeta hållbart och skapa lönsamhet – på samma gång.

Övriga nominerade i kategorin: Christian Påvals, Påvals lantbruk samt Carin Ekström, Erik och Emilia Ekström, JBS Markusas.

Ålands miljösatsning 2022: Ben-Erik Daniels Frukt

Motivering: Hur odlar man bästa möjliga frukt med lägsta möjliga miljöbelastning? Den frågan gör Ben-Erik Daniels allt han kan för att besvara. Hos Daniels Frukt appliceras hållbara metoder på konventionell odling, till exempel med feromonfällor för bevakning av ovälkommen ohyra och precisionsgödsling som ger varje träd exakt det som behövs. I år ska även risken för kemikalieutsläpp minimeras genom nya anläggningar för växtskydd.

Övriga nominerade i kategorin: Carl och Ville Koivisto, Granlids Äppel Ab samt Tage och Ulla Eriksson, Hammarudda gård.

Ålands matambassadör: Harriet Strandvik hushållslärare och entreprenör inom mat och måltid

Motivering: Ingen har haft näsan i blöt och sleven i grytan inom så många åländska matprojekt som Harriet Strandvik. FM i Mathantverk, Projekt Baltic Fish, Ny nordisk mat och Ålands mathantverkare är bara några av alla uppdrag hon har åtagit sig, alltid med samma energi och handlingskraft. När Harriet drar i trådarna blir nätverket mat-Åland alltid både större och starkare.

Övriga nominerande i kategorin: Inger Nygård, Peter Eklund och Johanna Karlsson, Café Viktor samt Gustav Eriksson, köksmästare på Silverskär.

Ålands landsbygdsföretagare 2022: Conny Sahlin och Grace Gracia-Sahlin, Snäckö Frukt

Motivering: När en sjuksköterska slår sina påsar ihop med en musiker och bilmekaniker kan resultatet bli ett sprakande lantbruksföretag. Men det händer förstås bara i Geta! Med en växande äppelodling, råvaruförädling, kreativa samarbeten och egen gårdsrestaurang visar Conny och Grace hur man gör för att skapa upplevelser och mervärde, både för sig själva och för sina besökare.

Övriga nominerade i kategorin: Jan och Anna Alm, Öfvergårds samt Adam och Suvi Söderlund, Södergårds i Långbergsöda.

Ålands skogsvårdare 2022: Georg Blomqvist, Lemland

Motivering: En pionjär och grand old man inom åländskt skogsbruk som har ägnat hela livet åt natur- och landskapsvård. Georg Blomqvist har varit med och byggt upp den fördubbling av årlig tillväxt och kubikmassa som har uppnåtts i de åländska skogarna sedan 1960-talet. I sin egen välskötta skog lämnar han utrymme för kreativitet, med sparade jättetallar, orörda bestånd och inslag av exotiska trädslag.

Övriga nominerade i kategorin: Johan Helin, Föglö samt Karl-Göran Holmroos, Saltvik.

Främjande av den åländska fiskerinäringen 2022: Ben Holmberg, Fina Fisken

Motivering: Ett nav och en spindel i nätet för hela fisk-Åland – Ben Holmberg ser till att fisken hittar till både hemmakockar, storkök och restauranger över hela Åland. Sysselsätter tio personer direkt och en hel yrkeskår småskaliga kustfiskare indirekt. Med egen förädling gör de dessutom fisken lätt att konsumera för folk som annars kanske skulle låta bli.

Övriga nominerade i kategorin: Leif och Gerd Bergman, Bergmans fisk samt Karl-Johan Henriksson, Brändö Lax.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp