DELA

Giftiga ämnen i fyrverkeripjäser

Två av tolv analyserade nyårsraketer innehåller det cancerframkallande ämnet hexaklorbensen och i lika många finns det bly.
Det kan man tänka på när nyårsraketerna avfyras i morgon natt.
Hexaklorbensen totalförbjöds i Sverige 1980. Vid det här laget är ämnet förbjudet i hela EU eftersom man misstänker att det är cancerframkallande. Hexaklorbensen är ett av världens tolv värsta miljögifter, ”the dirty dozen”.
För två år sedan hittade danska kemister hexaklorbensen i fyrverkeripjäser som sålts i landet. I många fall var halten mycket hög, berättar tidskriften Forskning och framsteg.
Sedan dess har laboratorier i Danmark och Österrike analyserat drygt 80 olika fyrverkeripjäser, alla importerade från Kina. En fjärdedel eller cirka 40 innehöll hexaklorbensen.
Efter det beslöt andra EU-länder att inleda analyser. I Finland har Försvarets tekniska forskningsanstalt granskat fyrverkeripjäser på tidningen Aamulehtis uppdrag.
Tolv fyrverkeripjäser analyserades. Två av dem – Visitor-raketen med produktnummer 23/268 och FBI Magnum med produktnummer RT22712 – innehöll det förbjudna hexaklorbensenet och två – Ekokranu med produktnummer RT6070-50 och Power ZV med okänt produktnummer – innehöll bly. Hur stora mängder det rör sig om tog man inte reda på.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre