DELA

Gabriel blev årtiondets förstfödde

Det nya årtiondets förstfödde på Åland kom till världen klockan 17.17 söndagen den 3 januari.
Om det blir en pojke skall han heta Gabriel, hade föräldrarna Elin Öhberg och sambon Mikael Granholm bestämt.
Och de hade valt att låta barnets kön bli en överraskning.
Födseln var beräknad till den 19 december och det blev en spännande jul och nyårshelg. Elin åkte till BB flera gånger före årsskiftet, men det visade sig vara falska larm.
Men så, natten till söndagen, kände hon att något stort var på gång. Hon kom till bb-avdelningen vid halv åtta-tiden på morgonen och klockan 17.17 såg hon Gabriel för första gången.


Blodig historia
– Det gick riktigt bra, men det blev en blodig historia, säger Elin.
En av sköterskorna sade att hon sällan hade sett så mycket blod vid en förlossning.
– Just nu är det riktigt mysigt, men jag tappade så mycket blod att jag är ganska trött, säger Elin per telefon.
I bakgrunden hörs Gabriel som inte låter det minsta trött. När mamman har vilat upp sig åker de hem till lägenheten på Lotsgatan.
Elin, som har sina rötter i Lemland, är nyutbildad barnträdgårdslärare. Hon flyttade hem från studieorten Jakobstad i våras och då följde sambon Mikael Granholm med. Han är incheckare på Tallink-Silja.
Vad lille Gabriel blir när han blir stor är det ingen som vet. Däremot vet man både hans längd och vikt. Vid födseln vägde han 3.860 gram och var 52 cm lång.
Med tanke på smittorisken önskar bb-personalen att familjemedlemmar och andra bekanta inte besöker bb-avdelningen just nu. Men Gabriels morfar bad försynt om tillstånd att få hälsa på sitt första barnbarn på sjukhuset, och eftersom det också var årets första åländska baby tog han med sig kameran.
Gabriels morfar heter Stefan Öhberg och är fotograf på Nya Åland.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax