DELA

Fyllefest vid rättssalen

I onsdags fick Åbo hovrätt uppleva en annorlunda rättegång på Åland. Huvudförhandlingen måste avbrytas på onsdagseftermiddagen när målsäganden slocknat och ett vittne gormade åt hovrättens domare.
I december i fjol dömde Ålands tingsrätt fem personer för grov misshandel, misshandel, olaga hot och andra brott. Åtalspunkterna var sammanlagt tolv.
Hårdast dömdes en man som fick två år och sex månaders ovillkorligt fängelsestraff och en annan man som fick drygt ett och ett halvt års ovillkorligt fängelsestraff.
De dömda besvärade sig till Åbo hovrätt som tog upp ärendet i onsdags under sitt tredagarsbesök på Åland.


Drack sprit
Men under dagens lopp började de tio personerna som skulle höras – också vittnen var kallade – dricka sprit både i rättegångspauser och i rättens väntrum. Framåt eftermiddagen hade berusningsgraden stigit så pass att tingsrättens personal ringde efter polis.
Fyra poliser kom för att övervaka ordningen. Trots det blev det en tumultartad fortsättning på rättegången.
Ett vittne, en kvinna, som var höggradigt berusad gormade på hovrättens ordförande Kim Fröman och anklagade honom för att ha förstört hennes pågående semester genom att rättegången ordnades den här veckan.
Målsäganden, den man som dömts till det hårdaste straffet av tingsrätten, var så full att han slocknade och vaknade inte trots biträdets ihärdiga försök.


Till fyllecellen
I det läget fanns inget annat att göra än att avbryta rättegången. Två personer fördes till polisens fyllecell för att nyktra till och för att kunna höras på torsdagsmorgonen.
Klockan 8.30 anlände de två till hovrättens förhandling med poliseskort.
– I dag var de nyktra och kunde höras, berättade Kim Fröman i går.
Är det vanligt att sådant här förekommer när hovrätten behandlar ärenden?
– Nej, det är inte så vanligt. Men visst märks det ibland att någon tar sig en styrketår innan de kommer till rätten.


Uppenbart berusade
Krävs inte total nykterhet av den som ställs inför rätta?
– Kravet är att de som hörs ska ge intrycket av att vara nyktra. Om bedömningen görs att personerna brister i tillförlitlighet så vidtas åtgärder.
Och det hände i onsdags?
– I går var det uppenbart att personerna var berusade.


”Gick inte att undgå”
Tingsrättens lagman Kristina Fagerlund satt upptagen i en annan huvudförhandling under onsdagen och följde inte med hela händelseförloppet.
– Det jag vet är att personerna var störande och att vi kallade på polis för att upprätthålla ordningen. Det gick inte att undgå att märka att de var berusade.
Har du varit med om något liknande tidigare?
– Det har hänt att någon har varit påverkad av alkohol. Men vi har ganska sällan ordningsstörningar här.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax