DELA

Fylla på drogfri ungdomsfest

Det var drogfritt ungdomsdisco på Valborg i lördags, men många unga var ändå berusade.
– Det hör till, i högstadiet far man ju på fest för att dricka, säger en tjej som besökte festen.
Lemlands ungdomsförening ordnade traditionsenlig ”Fredley” ungdomsdisco i lördags. Arrangemanget vänder sig till ungdomar i högstadieåldern och uppåt och är drogfritt, vilket man bland annat informerar om på sina affischer. Men ändå var det många omyndiga som var berusade vid ungdomslokalen på lördagskvällen.
Nyan har talat med två tjejer i 18-års åldern, som vill vara anonyma, och var på Valborg vid midnatt på festkvällen.


Annat lockar än dans
– Visst var det nyktra personer där också, men de flesta var berusade och de flesta var i högstadieåldern, säger en av tjejerna, och konstaterar att det hör till att dricka alkohol.
– Högstadieelever planerar nog att dricka så fort det är en fest eller disco, inte far man dit för att dansa, säger den andra tjejen.
De konstaterar dock att det kan ha förekommit en hel del så kallade ”fjortisfyllor”.
– Det betyder att man låtsas vara full när kompisarna ser, men sedan när mamma ringer är man nykter, säger en av tjejerna.


Berömmer ordningsvakter
De två tjejerna tycker annars att stämningen var positiv på festen.
– Det var ett slagsmål bakom hörnet, men det redde ordningsvakterna fort ut och så var alla glada igen, säger de.
Även annars berömmer de festens ordningsvakter.
– En del drack på gården, men om ordningsvakterna såg det gick de dit och hällde ut, säger en tjej.


Alltid förekommit
Krister Gullans är ordförande för arrangören Lemlands ungdomsförening och har varit med sedan ”Fredley” startades för 15 år sedan.
Han berättar att reglerna har blivit mycket strängare under åren, men att det alltid förekommer fylla på festerna – trots att discot alltid varit drogfritt.
– Vi försöker hålla gårdsplanen fri från alkohol. Vi håller utkik att ingen dricker och hittar nog en helt del gömmor i buskarna, även starksprit, säger han.


Lugnare i år
I lördags hade man 92 inbetalande gäster till discot, vilket är sämre jämfört med förra året då man hade 152. Totalt fanns 20 ordningsvakter och fältarna på plats. Även polisen cirkulerade på området ibland.
– Jag tycker det var rätt lugnt i år annars, fältarna var också nöjda, säger Krister Gullans, som också berättar om bråket mellan några killar. Ingen blev dock skadad i slagsmålet.
Arrangörerna försöker även förhindra att alkohol smugglas in i festlokalen genom att ha en bemannad garderob.
– Nu får alla lämna sina jackor i garderoben, vilket gör att ingen kan gömma flaskor i jackfickan, säger Krister Gullans.


Fortsättning följer
Ungdomsföreningen planerar en fortsättning för ”Fredley”, vars namn utgår från en kombination av nattklubben Medley och att discot alltid hölls på fredagskvällarna i början. Planen är att ha två fester varje år.
Man har även utvecklat konceptet och äger i dag sin egen ljud- och ljusanläggning och har egna DJ:s.
– Jag tror det är den enda ungdomsföreningsfesten som alltid går runt ekonomiskt. I helgen gick vi ungefär 600 euro plus, säger Krister Gullans.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax