DELA

Fritidsbåtar tömmer avfall i hamnen

Ettt förbud om fritidsbåtars avfallshantring utformas nu i Sverige för att hjälpa miljön.
Ett liknande förbud finns redan på Åland och enligt hamngästerna fungerar avfallstömningen bra.
I Sverige beslutade regeringen den 23 juni att ett förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar ska bli av. Förbudet beräknas vara genomfört år 2014 i särskilt känsliga områden, till exempel Östersjön. 2016 ska det vara genomfört i hela landet.
På Åland har en sådan lag varit i kraft sedan 2003.
Enligt lagen på Åland måste hamnarna ha en plats där fritidsbåtarna kan tömma toalettavfallet.
De större gästhamnarna på Åland använder sugtömning av septiktankar som finns på de flesta båtar i dagens läge.


Dåligt placerade
Nyan träffar några båtägare i Östra hamnen och hör vad de tycker om sugtömning av toalettavfall.
Ulla och Lennart Alexandersson från Åland hade från början en tank på båten som släppte ut avfallet i havet men de har själva installerat en septiktank som kan tömmas i hamnar.
– Det fungerar bra med sugtömning, men i vissa hamnar kan de vara lite dåligt placerade. När de är placerade i närheten av någon restaurang kan det inte vara så trevligt för gästerna, säger Ulla Alexandersson.
– Det finns de platser där man tar slangen till båten vilket kanske inte är så trevligt för grannbåtarna. Det är nog svårt att hitta en riktigt bra lösning som passar alla, men det fungerar ju rätt bra trots allt, säger Lennart Alexandersson.
Hur ofta tömmer ni tanken?
– Inte så ofta, man är sparsam istället. Finns det toaletter i hamnen använder man dem, säger Ulla.
På en annan brygga i hamnen ligger båten Ninnu. På båten träffar vi Nina Forssell som bor i Singapore men som ursprungligen kommer från Helsingfors. Hon tycker också att sugtömningen fungerar bra. Ninnu är en rätt ny båt och hade därför en septiktank inbygg redan när den köptes.
– Det är miljövänligare, speciellt om man använder toalettpapper. Det som kan vara svårt är tekniken, men efter ett par gånger så har man lärt sig och då går det bra, säger hon
Hur ofta tömmer ni tanken?
– Inte så ofta, en gång på två veckor ungefär om man använder toalettpaper. I hamnen behöver man inte lika ofta. Men i Sverige kan det vara lite svårt att tömma för de har inte alltid avfallsstationer och de som finns brukar kunna krångla. Det händer att vi måste vänta tills vi är på finska sidan för att tömma, säger hon.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax