DELA

Från schlager till teater med Lill

En fullfjädrad sångerska har blivit en fullfjädrad komedienne.
Snart kan ålänningarna se det med egna ögon när Lill Lindfors uppträder på Alandica för första gången.
– Hur får man ut filmer på Youtube, undrar Lill Lindfors.
Hon är uppkopplad och har hittat en hel del Lill på sajten där vem som helst kan lägga upp videoklipp.
Den som gör en youtubesökning på henne får se en skön kavalkad med hits och höjdpunkter från mitten av 60-talet och framåt. Där finns hennes schlagerfestivalduett med Svante Thureson från 1966, där finns En man i lådan och En sån karl, där finns operaparodin där hon dör en utdragen död i Wagnerhjälm, och en duett med Moneybrother.
Och så klassikern från schlagerfestivalen 1985, när hon tappar kjolen när hon kommer in på scenen.
Publiken blev överraskad men allt var planerat in i minsta detalj, och det var Lills idé. Tidigare hade hon gjort ett shownummer med dansaren Vito Ingrosso där hon lät kjolen falla. När hon fick klartecken för en liknande grej i schlagersändningen lät hon Christer Lindarw designa plagget som hon fällde ner så snyggt när hon visat sina svarta trosor för hela Sverige.
Men först skulle hon tappa kjolen. Det gick till så att en SVT-anställd i blåställ satt i kulisserna och höll i en nylontråd som var fäst i kjolen. Tråden var exakt så lång att det skulle se ut som om kjolen hade fastnat i en spik i scenbygget när den slets av.
– Vi repeterade på natten, med så litet folk som möjligt. Bara åtta personer visste om det i förväg.

Barnvakt
Att Lill är Ålandsvän är inget nytt. Hennes pappa Nils var ålänning, hon skaffade sig en stuga i Saltvik på 70-talet, och de senaste åren har hennes dotter Petronella Wester profilerat sig som sångerska och skådespelare här. Det är en av orsakerna till att Lill är här nu. I fredags var det premiär för Strindbergpjäsen Fröken Julie i Alandica, med Petronella i huvudrollen. Lill missade den föreställningen – hon var barnvakt åt sitt barnbarn.
Nu är hon själv aktuell som skådespelare på Åland. Den 12 och 13 mars kommer Riksteatern till Alandica med Neil Simons pjäs Plaza Svit, där Lill och Tomas Bolme har huvudrollerna. Publikens känslor för henne är så varma att hon får applåder redan när hon kommer in på scenen. Kritikerna gillar henne också:
– En fullfjädrad komedienne, tyckte Länstidningens recensent.
Sundsvalls tidning anser att hon visar prov på stor förvandlingskonst i pjäsen där hon spelar tre olika kvinnor.
Det finns en viss dörrsmällarfaktor i den tredje akten, men Plaza Svit är ingen renodlad fars. Lills rollfigurer möter buffliga karlar, en är otrogen och en annan översittare. Det är nog mest kvinnor som känner igen sig i den här pjäsen, tippar hon.
Pjäsen som hade premiär på 60-talet blev en långkörare på Broadway. Den innehåller tidlösa sanningar men är en produkt av sin tid och kultur, där männen bestämde det mesta och kvinnorna först och främst var deras fruar. Den här uppsättningen är försiktigt moderniserad så att kvinnorna får ta plats.
– Det har i alla fall hänt mycket sedan 60-talet, gudskelov.
När Lill sjunger inför publik finns det plats för infall. Då kan hon improvisera, skämta, kontakt med publiken. Hagge Geigert lärde henne hur hon skall få den kontakten – se till att få ögonkontakt med ett par personer i de första bänkraderna, sedan sprider sig känslan utåt i salen.
Som skådespelare är hon bunden av manuskriptet, sina repliker, när och hur hon hon skall röra sig på scenen.
– Jag kan fila litet på vissa repliker, men jag kan ju sätta Tomas på pottan om jag säger något helt annat.

Timing är allt
Timing är A och O i teaterkomedier, konstaterar Lill. Vilket ord hon betonar när hon säger ”du kommer att vara yngst på kyrkogården” kan avgöra om publiken gapskrattar eller småler.
En nyckelreplik som säger mycket om Lills rollfigurs bildning är när hon beställer champagne och frågar ”är den fransk?”.
– Någon annan champagne finns ju inte.
Får du någonsin gapskratt efter den repliken?
– Nej, aldrig.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax