DELA

Frågor i lagtinget om ministerbytet

Helt planenligt befriades trafikminister Runar Karlsson (C) från sitt ministerupprdag vid lagtingets plenum på måndagen. Men inte utan en liten protest.
När lagtinget höll sitt andra plenum behandlades Runar Karlssons (C) befrielse från sitt ministeruppdrag. Men helt utan diskussion klubbandes inte ärendet igenom.
Danne Sundman (Ob) var inte helt nöjd med arrangemanget.
– Redan när regeringen bildades var vi några som blev förvånade att trafikministern ska bytas ut. Och nu är frågan om det är lämpligt att byta på det här sättet och i det här skedet?
Sundman ansåg att det hänt mycket under åren inom landskapets förvaltning och att man byter bort en formellt kompetent och erfaren person från posten som minister kändes inte bra.
– Karlsson har haft mycket på gång och ska det inte få slutföras under Karlssons ledning? Han är kanske den vid sidan om finansminister Perämaa som mest tagit tag i den finansiella situationen och fått utstå mycket kritik. Påverkar detta beslutet? Jag motsätter mig inte befrielsen men vill höra motiveringen.

Programmet kvarstår
Centerns lagtingsgruppordförande Gun Carlson( C) svarade att handlingsprogrammet inte ändras på grund av bytet, men Sundman vill inte nöja sig med det.
– Vi har läst i tidningarna att handlingsprogrammet ska ändras. Ska det inte det så borde det komma ut till allmänheten.
– Bytet i sig har inget att göra med revideringen av handlingsprogrammet. Centerns politik kvarstår, replikerade Carlson.
– Det är inte lätt att veta vad Centerns politik är i dag. Men jag håller på Karlssons politik och hoppas att hans linje kvarstår.
Centerns partiledare Veronica Thörnroos ska ta över på trafikministerposten och det klubbas formellt på onsdag.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax