DELA

FPA rättade sitt beslut

Daniel Holmén ville vara pappaledig och hemma med dottern Felicia, men fick inte eftersom han inte bor med Felicias mamma.
Tack vare en ny ansökan har dock FPA ändrat sitt beslut.
– Det känns riktigt bra nu, säger Holmén.
Sedan i fredags är Daniel Holmén föräldraledig tillsammans med dottern Felicia, efter att i torsdags fått veta att FPA ändrat till beslut.
”Beslutet har rättats till er fördel eftersom nya uppgifter har inkommit” står det i beslutet som togs den 25 februari.
– Vi provade den enda möjligheten som verkade finnas och det lyckades. Vi lämnade helt enkelt in en ny ansökan den 27 januari där vi skrivit över vårdnaden för Felicia på mig under den här tiden, säger Daniel Holmén.

Hushållet gäller
Den 19 januari i år berättade Nya Åland första gången om Sandra Pettersson och Daniel Holmén och det oväntade besked de fick från FPA gällande faderskapsledighet. De hade nyligen separerat men är fortfarande goda vänner och hade delad vårdnad om dottern.
De nyblivna föräldrarna trodde att det var en självklarhet att de skulle kunna dela på föräldraledigheten och –penningen, men Daniel nekades detta eftersom de inte bor i ett gemensamt hushåll.
– Nu kommer jag att vara hemma tre månader och sedan skriver vi över Felicia till delad vårdnad igen, säger Daniel Holmén.

Visa andra
Genom att berätta sin historia vill han inspirera andra att inte ge upp direkt när man får ett negativt besked från en myndighet. Och samtidigt visa andra familjer och pappor hur man kan gå till väga.
Hur känns det nu?
– Det känns nog riktigt bra. Det är synd bara att det ska ta så länge och vara så svårt.
Vad har du fått för respons efter att vi skrev om er i Nyan?
– Många har reagerat på att om mitt ex träffar en ny och flyttar ihop med honom har han starkare rätt att vara hemma med Felicia än vad jag har. Som pappa har jag många skyldigheter men färre rättigheter som lagen är nu, säger Daniel Holmén.

Värdefull kamp
Den extra så kallade pappamånaden, då pappan tar ut de sista två veckorna av mammans ledighet och därför får två extra lediga veckor, förlorar dock Holmén. Den möjligheten ges bara till pappor som bor tillsammans med barnets mamma.
Vad det värt all byråkrati och kamp?
– Absolut. Jag vet ju inte om alla pappor tänker på samma sätt, men jag hoppas det. Man är ju faktiskt två som är med och skapar ett barn och man känner sig mycket mer delaktig när man tar både nätter och dagar.
– Och hittills har det gått bra, men man måste nog pröva själv innan man förstår hur trött man faktiskt kan känna sig på morgonen efter att ha varit uppe hela natten med barnet, säger Daniel Holmén och skrattar.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax