DELA

Fountainhouse fokuserar på förmågan att arbeta

Att bryta en isolerad tillvaro och utföra meningsfulla uppgifter är viktigt för personer med psykisk ohälsa.
I morgon invigs Åland Fountainhouse nya lokaler där medlemmarna ska kunna arbeta med sådant som passar just dem.
Projektet Åland Fountainhouse finns till för personer med psykisk ohälsa. Personer med psykiska problem är en stor missgynnad grupp som ofta hamnar utanför systemet då det gäller daglig sysselsättning.
Hittills har Fountainhouse inte haft några egna lokaler men nu har EU-pengar finasierat klubbhuset Pelaren som ligger i en ljus och fin våning på Kaptensgatan i Mariehamn.
I måndags höll man som bäst på att ställa i ordning lokalen så att verksamheten ska kunna dra i gång på onsdag.
I samlingsrummet hänger en white board på väggen.
– Den är viktigast i huset. Där kommer vi varje morgon att skriva upp vilka sysslor som ska utföras under dagen, säger verksamhetsledare Lotta Eriksson.

Informera
Vilket arbete man vill utföra väljer man själv och man tvingas inte till något. Sysslorna kan till exempel vara matlagning eller städning. Men en av de viktigare uppgifterna blir att åka ut i kommuner och församlingar för att informera om psykiska problem.
– Vi vill nå människor som sitter isolerade ute i skärgården och kanske inte har någon att prata med, säger medlemmen Seija Henriksson.
Stefan Malmberg har tidigare undervisat i engelska på universitetsnivå och vill gärna dra i gång en språkkurs. Han kommer även att arbeta med Pelarens infoblad som ska ges ut några gånger per år.
– Jag får se från dag till dag hur mycket jag orkar arbeta, men det här känns viktigt eftersom jag nog inte kommer att ge mig ut i det verkliga arbetslivet något mer, säger Stefan Malmberg.
I morgon, onsdag, håller man öppet hus mellan klockan tre och sex på eftermiddagen. Miljö- och hälsominister Katrin Sjögren kommer då att inviga lokalerna.

TANJA LÖNNQVIST