DELA

Första doppet efter islossning

Knappt han isen gå på Slemmern innan en lite annorlunda vinterbadare tog sig ett dopp. En älg som hade hittat in till Mariehamn behövde hjälp från både polis och brandkår för att hitta tillbaka ut ur centrum.
En älg väckte uppmärksamhet på fredagseftermiddagen då den bestämde sig för att ta ett dopp i Slemmern. Älgen kom från Lilla Holmen och simmade runt i Slemmern i ungefär en timme innan den åter tog sig upp på land. Det hela blev så dramatiskt att både polisen och biträdande brandchefen Thomas Mattsson fick komma till älgens assistans. Först övervakade de älgens simtur från kajen vid Alida.
– Det såg ut som att den tänkte ta i land vid sjökvarteret och då skulle vi kanske ha behövt stanna trafiken på Östra utfarten, berättar polisen Birgitta Viktorsson.
Istället fick poliserna spärra av Lilla holmen så att älgen
skulle våga ta i land där.


Publik i hamnen
Älgens simtur väckte en hel del uppmärksamhet. Bengt Westerlund såg att polisen stod och tittade på något vid vattnet när han kom körande på Östra utfarten så han tog sig ner till hamnen för att se vad som stod på.
– Den har säkert kommit in till stan från Ytternässkogarna, där ute finns det flera älgar, säger han.
Även Nina Marander och Mathias Rösgren gick ner till kajen för att titta på älgen.
– Det här är nog årets första dopp, säger de.
Slutligen tog sig älgen upp på land igen på Lilla Holmen. Där stod den och ruskade på sig en lång stund innan den med lite hjälp av en vallande Thomas Mattsson sprang iväg söderut längs strandkanten.
– Det händer att älgar tar sig in till stan emellanåt. Men nu får vi hoppas att den här har fått nog av att simma för ett tag, säger Birgitta Viktorsson.MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax