DELA

”Förhoppningsvis kommer vi att förenas”

Likt en atombomb av röst, piano och dramatiska arrangemang har Anna von Hausswolff exploderat in i musikvärldens hjärta det senaste året. Kritiker har tillsammans stämt in i lovsång över detta tjugotreåriga musikunderverk. I kväll spelar hon på stora scenen på Island In The Sun.
Hennes musik sägs vara så vacker att den gör ont. ”Hennes röst träffar publiken likt en emotionell chockvåg. Det är, bokstavligt talat, så vackert att det gör ont.” skriver DN:s Fredrik Strage. Och efter att själv ha lyssnat på några av hennes låtar på hennes Myspace kan jag själv skriva upp mig på listan över de hjärtan hon erövrat. Hennes röst är utsökt och skör samtidigt som den är energisk och explosiv.

Trollbinder publiken
När hon förra sommaren uppträdde på festivalen Way Out West i hemstaden Göteborg stod folk som trollbundna, man tappade hakan och glömde kvar den i Annedalskyrkan där spelningen ägt rum. Efter det har hon varit på allas läppar. Debutskivan ”Singing From The Grave” fick så många stjärnor, getingar och plus att hon knappast behövt oroa sig över sysselsättning för sommaren 2010. Hennes spelningar är utsålda sen länge, och när jag pratar med henne ska hon precis spela på Arvikafestivalen.
Hej Anna, hur är läget?
– Det är jättebra, verkligen. Jag håller på laddar upp inför min spelning genom att kolla in lite andra band. Går runt och tar det lugnt i regnet som öser ner här. Jag hoppas det är soligt på Åland.
Hon har aldrig förut spelat på en skärgårdsö, och faktiskt aldrig ens besökt Åland.
Vad förväntar du dig av Island In The Sun?
– Jag förväntar mig bra väder, glada människor men kanske ändå mest att jag kommer in i någon slags mysig stämning. När jag aldrig varit där blir allting nytt och hela resan blir som ett äventyr i sig.

Inspireras av vänner
Inspirationen till sin musik får hon mycket från vänner och familj
– Jag får egentligen inspiration från i princip allt som existerar. Men jag har många bland mina vänner som själva är konstnärer och musiker och då är det lätt att inspirera och egga varandra. Just det där att man delar med sig av sin smak och sin musik.
Det sägs att vändpunkten i din karriär ska ha varit efter spelningen på Way Out West förra sommaren, hur har livet förändrats sen dess?
– När jag spelade där såg jag det inte som en vändpunkt, det har mer blivit som en symbolisk vändpunkt i efterhand i och med att den blivit så omskriven och omtalad. Det var också första gången jag mötte en stor publik, men allting hände absolut inte över en natt.
Men givetvis har schemat varit fullspäckat i sommar.
– Det har varit mycket spelningar. Jag har en par stycken kvar nu och sommaren har varit jättetrevlig. Jag är ovan att spela så mycket och därför blir jag helt utmattad efter varje spelning, det är därför viktigt att jag hinner vila innan varje konsert.
Vad kan vi som publik förvänta oss av din spelning?
– Ett energiskt band och glada musiker. Förhoppningsvis kommer vi att förenas. När jag kommer till platsen jag ska spela brukar jag försöka inspireras av den, så jag ska försöka hitta rätt känsla för just Jurmo. Jag vet inte riktigt vad som väntar mig ännu, men jag vet att jag kommer att ge hundra procent.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax