DELA

Folke är Nyans Morjensmästare

Det nya kunskapsspelet Morjens som handlar om Svenskfinland och Åland blev mäkta populärt när det lanserades före jul.
Nya Åland testade spelet på ledamöter ur Ålands högsta beslutande organ, lagtinget, där kunskapen om vårt land borde vara omfattande.
Man kan ju drömma om att lagtingsledamöter kommer oförberedda till ett speltest. Gun-Mari Lindholm (Ob) erkänner att hon googlat på ämnet och Harry Jansson(C) hänvisar till en recension av spelet som han läst.
Men frågorna blev inte lättare för det.

Egna spelpjäser
Förutom Lindholm och Jansson deltar Anders Eriksson (ÅF), Camilla Gunell (S), Folke Sjölund (Lib) och Johan Ehn (FS) i spelet. Sjölund är ersättare för Liberalernas lagtingsgruppordförande Gunnar Jansson som jävat sig eftersom han varit med och gjort spelet.

Bra start
Frågorna i spelet handlar om Svenskfinland och Åland och när den yngste av spelarna, Johan Ehn, i enlighet med reglerna får börja inleder han med två frågor på raken om Åland som han klarar galant
Sedan blir det segare. Jansson, Eriksson och Lindholm har svårigheter, medan Gunell klarar tre frågor på raken, men snubblar på en fråga om hembygdsrätt. Sjölund däremot visar sig veta hur mycket som helst om Svenskfinland för vilket han tackar sina tolv år i Helsingfors inom politiken.
Folke Sjölund drar iväg och visar oanade kunskaper om betydelselösa finlandssvenska lustigheter. För att öka utmaningen får han ofta gå tillbaka när han måste dra ett Tsägä-kort. När han har en betryggande ledning uppmanas han byta plats med den som är sist. Jansson och Lindholm delar sista platsen.
Men inget kan stoppa Sjölund. Han kör förbi alla ännu en gång, trots steg bakåt.
Slutresultatet blir överlägsen vinst för Folke Sjölund. Andra plats för Gun-Mari Lindholm (på grund av platsbytet med Folke), Camilla Gunell, Anders Eriksson och Johan Ehn på delad tredje plats och på sista plats Harry Jansson.
Läs mer i papperstidningen!