DELA

Flera förseningar för Air Åland

Det åländska flygbolaget Air Åland har drabbats av flera störningar i trafiken den här veckan. Den senaste månaden har bolaget vid nio tillfällen tvingats ställa in eller skjuta fram en tur.
I går morse upptäckte Air Ålands personal ett tekniskt fel på det plan som skulle avgå till Stockholm klockan 06.40. Passagerarna fick därför vänta på att Helsingforsplanet, som avgår klockan 07.10, skulle återkomma till Mariehamn och Stockholmsturen avgick därmed inte förrän klockan 09.30.
– Det är bedrövligt. Jag tycker ju att vi borde få det att fungera. Har vi folk som ska flyga med oss så förväntar de sig att vi ska gå punktligt och att vi ska komma fram punktligt, säger Air Ålands vd Jan Erik Sundberg, som berättar att man inte har ekonomisk möjlighet att gardera sig för allting.
– Ska man ha 100 procentig säkerhet så att man ska dubblera alla besättningar och all teknik blir det helt enkelt för dyrt.
Air Åland har ju trafikplikt till Stockholm, hur går det här ihop?
– Om vi inte flyger får vi ingen ersättning och det är rätt hårda regler. Är vi mer än 30 minuter försenade räknas det som att vi inte har avgått.


Många bestämmelser
Som helhet tycker inte Jan Erik Sundberg att Air Ålands inställda turer är problematiskt många.
– Vi flyger ju drygt 99 procent av de turer vi ska flyga. Det kan man jämföra med att till exempel SAS, som de flesta ser som ett stort och stabilt och pålitligt bolag, inte når över 92 procents punktlighet. Sedan är flygning som sådant omgärdat av väldigt många säkerhetsbestämmelser. Man står hellre en stund på marken än lyfter om det finns minsta tecken på att tekniken eller chauffören inte är i skick.


”Haft otur”
Sedan hösttrafiken inleddes den 17 augusti har Air Åland ställt in eller skjutit fram turer på grund av sjukdom omkring sex gånger. Tre gånger har man blivit kvar på marken på grund av tekniska problem.
– Just nu känns det faktiskt som att vi har haft lite otur, framför allt med sjukdomar, säger Jan Erik Sundberg.


Svårigheter
I somras rapporterade Nya Åland vid flera tillfällen om de ekonomiska svårigheterna i företaget Air Åland. Efter samarbetsförhandlingar sades fyra tekniker upp från företaget samtidigt som flygbolagets piloter fick acceptera ett förändrat arbetsavtal.
Räcker de åtgärder ni har vidtagit?
– Det är den bedömning vi har gjort. Flygbranschen har ju rent allmänt drabbats hårt av den globala finanskrisen och så även Air Åland. Men det som är positivt är att vi hade fler passagerare än någonsin i augusti månad och i september har vi också väldigt bra siffror.
Hur länge till flyger Air Åland?
– Jag tror att vi flyger oerhört länge till. När det uppstår en lågkonjunktur handlar det bara om att agera, att inse att man har andra förutsättningar och att man anpassar mat efter matsäck. Gör man inte det – då finns man inte.

LISA BERGKVIST