DELA

Flera fall av krossade butiksfönster

– Ska man vara tvungen att sova i butiken? undrar Barbro Avellan som driver hantverksaffären Fäktargubben.
Hon är en av de butiksinnehavare som blivit utsatt för skadegörelse under sommaren.
Under sommaren har det förekommit flera fall av skadegörelse i Mariehamn. Butiksfönster har krossats, blomkrukor har välts och bildäck har blivit sönderskurna. I helgen slogs toaletterna på Lilla holmen i spillror och tidigt på lördagsmorgonen krossades skyltfönstret i Sunes jakt och fritid på Norragatan.
– De tog inga vapen men plockade med sig några saker ur skyltfönstret, säger delägaren Ingegerd Abrahamsson.

Hemskt obehagligt
Barbro Avellan som driver hantverksaffären Fäktargubben har också råkat ut för vandaler under sommaren. Fönstren i bägge dörrar till butiken krossades under loppet av två nätter.
– Det var i början av Rockoff-veckan, natten till lördagen, som ena dörren blev insparkad. Natten därpå blev glaset på andra dörren krossat. Det är hemskt obehagligt tycker jag. Ska man vara tvungen att sova i butiken?

Blomkrukor välta
Utanför Mariehamns kyrka har någon upprepade gånger vält de stora keramikkrukorna med blommor och församlingen har även fått ett antal lampor förstörda, berättar församlingens vaktmästare Ulf Holmberg, som dessutom råkar vara en av dem som fått sina bildäck punkterade.
– Två av mina bildäck blev sönderskurna en natt under förra veckan.

Ökad frekvens
Polisen har ännu ingen statistik över sommarens skadegörelser och inbrott.
– Jag har inte de siffrorna ännu, men sommaren är ju den tidpunkt när aktiviteten överlag ökar i staden och det för ju med sig en ökad frekvens av egendomsbrott såsom skadegörelse, förklarar kommissarie Henrik Hagelberg.
Vilka åtgärder kan man som butiksinnehavare ta för att skydda sig?
– Som affärsidkare ska man försöka undvika att förvara pengar i lokalen. När man stänger för dagen kan det vara bra att ställa undan värdefull egendom som annars finns i skyltfönstret. Sedan är förstås larm, övervakningskameror och bra lås effektiva metoder.

AXEL KRONHOLM