DELA

Fisketurister i sjönöd

Strax före 01.00 på lördagsmorgonen gick larmet från en grupp svenska stuggäster som tappat bort sig under en fisketur på nordvästra Åland.
Fyra svenska turister hade lämnat stugbyn på norra Åland vid tvåtiden på fredagseftermiddagen. De hade rört sig i två olika båtar från början, men efter olika missöden och strapatser hade de endast en båt som var i körbart skick. Den andra båten var vattenfylld och med på släp.
Vädret var hårt under hela fredagen och vid tidpunkten för larmet mättes en hård sydlig vind på upp till 18 meter per sekund i byarna.


Förskräckta
Sällskapet som var ute för att fiska hamnade i sjönöd och ringde alarmcentralen som larmade Åbo sjöräddningscentral. Mariehamns sjöbevakning meddelades och skickade ut en patrull från Enskär sjöbevakningssstation. Stuggästerna visste då inte var de befann sig.
Efter en kort tids spaning återfanns fisketuristerna ett par sjömil norr vid stugbyn de bodde i. Enskärspatrullen bärgade personerna som fördes i säkerhet till stugbryggan.
Ingen person kom till skada, men ett par av dem var rejält blöta. Sällskapet klarade sig undan med blotta förskräckelsen, meddelar sjöbevakningen. (cl)