DELA

Fiskekort kan dras in

Böter på 150 euro biter inte på alla fisketurister som undertecknat stugägarnas fiskekontrakt om att bara behålla en del av fångsten.
Därför kan sådana gäster i framtiden bli av med fiskekort och tillgång till båt och motor.
Det bestämdes på stugägarföreningens höstmöte i onsdags.
– Fiskekontraktet har fungerat bra och vi kommer att fortsätta med det, säger Maria Häggblom som har stugor i Saltvik Hjortö
– Det är inget problem att få folk att skriva på.
Varje fiskegäst som löser fiskekort förbinder sig att ta upp högst en gädda och fem abborrar per dag. De flesta förstår varför begränsningarna införts och tycker att de är bra.
– Alla verkar vara nöjda. Vi vet att sådana som skrivit på kontraktet kommer tillbaka till Åland. Svenska fisketurister har till och med jublat åt initiativet.
Många av dem kommer hit för catch and release-fiske, där fiskaren släpper ut det han eller hon dragit upp.
– Men vi blir nog av med några finländska grupper som kommit hit enbart för att dra upp abborrar, säger Maria Häggblom.


Först besvikna
Hon har haft stuggäster från Polen och Litauen som varit besvikna när de förstått att de inte kan fiska hur mycket som helst.
– Men när vi förklarar att vi vill att det skall finnas fisk här även när de kommer hit om fem år så förstår de. ”Vi har ingen fisk kvar där vi bor”, har de sagt.
I kontraktet fanns till att börja med tio punkter, där gästen också förband sig att ha flytväst, att inte köra berusad och att på övriga sätt iaktta sjövett.
Böterna på 150 euro för fiskare som bröt mot fiskbegränsningarna infördes i våras. Men det har inte varit tillräckligt effektivt.
Därför beslöt föreningen nu att skriva om kontraktet så att den som bryter mot det genast blir av med fiskekort, båt och motor.
– För vissa gäster spelar 150 euro ingen roll, säger Maria Häggblom.


Bättre statistik
På höstmötet fick deltagarna också veta att landskapets statistik- och utredningsbyrå Åsub inför ett nytt, internetbaserat system för stugägarnas uthyrningsstatistik.
Hittills har stugägarna fyllt i pappersblanketter. Det har varit både krångligt och blivit missvisande när statistiken sammanställts, säger Maria Häggblom.
På mötet diskuterades också det bokningssystem för internet som Anders Rundberg tagit fram, och som kan ersätta kontrakt som stugägarna skrivit med rederier.
Med det nya systemet läggs lediga stugor i en pott som är tillgänglig för alla företag som bokar resor. Det bolag som först bokar en stuga tar sedan bort den ur potten.
– Vissa av våra medlemmar kände inte till att den möjligheten finns, men några sade att det låter intressant.
– Vi har varit med i två år redan. Men det tar alltid tid att köra in ett nytt system, säger Maria Häggblom.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax