DELA

Fantastiskt” facit i Afrikainsamling

Ålänningarna har genom Röda korset och Rädda barnen skänkt cirka 80.000 euro bara under de senaste månaderna, nästan tre euro per ålänning.
– Det är fantastiskt, säger Röda korsets verksamhetsledare Stefan Simonsen.
Röda Korset samlade in cirka 27.000 euro i sin Östafrikainsamling, en euro per ålänning. I övriga Finland har Röda korset lyckats samla in cirka 10 cent per person. Också Rädda barnen på Åland har samlat in nästan en euro per ålänning för att hjälpa svältkatastrofens offer, cirka 26.000 euro.
– I Östafrikainsamlingen satte vi målet att samla in 25.000 euro – ett väldigt högt mål. Vi är mycket nöjda med att kunna uppfylla det målet, säger Simonsen.
Ytterligare en insamling, Operation hungerdagen, har hittills inbringat mellan 20.000 och 25.000 euro.
– Att vi har fått in så här mycket pengar är fantastiskt, säger Simonsen.
Vart tar pengarna vägen?
– Pengarna från Östafrikainsamlingen är öronmärkta och går direkt till torkans offer. Det handlar bland annat om vattenrening, borrande av brunnar och medicin. För pengarna köps lokalt producerade matvaror så långt det är möjligt på ort och ställe.

Fråga om liv och död
Hur stor betydelse har ålänningarnas donationer?
– De har jättestor betydelse. Det är faktiskt fråga om liv och död. Men jag ska inte säga att det inte finns några problem kvar. Det finns fortfarande områden som styrs av krigsherrar dit hjälporganisationerna inte vågar ta sig till.
Rädda barnen på Åland skriver i ett pressmeddelande att organisationen mottagit 26.470 euro till svältdrabbade familjer i Östafrika. Det kan till exempel innebära att 882 undernärda barn kan få specialnäring i en månad eller att 481 sexpersoners familjer kan få mat under lika lång tid.

Johan Orre