DELA

Fängelsestraff för rattfyllerister

Fängelsestraff blev det för fyra rattfyllerister som fick sina domar i Ålands tingsrätt i måndags.
En av dem körde grovt rattfull två gånger på samma dag.
En 21-årig man och en 23-årig kvinna från Mariehamn har båda dömts i Ålands tingsrätt för en händelse som inträffade i slutet på mars. Mannen körde vid tiotiden på förmiddagen först mellan Skarpansvägen och Måsvägen i Mariehamn, sedan vidare till Jomala Kungsö innan han återvände till Skarpansvägen. Detta trots att man uppmätte en alkoholhalt på minst 1,49 promille efter färden.
Bara timmen senare körde han vidare från stan mot Möckelöfjärden, den här gången med en alkoholhalt på minst 1,32 promille. Mannen saknar körkort.
Mannen dömdes redan i början av 2005 till 40 dagsböter för bland annat grovt rattfylleri och i april i år till villkorligt fängelse i 80 dagar för samma brott. Tingsrätten skärpte därför straffet och dömde den här gången mannen till 70 dagars ovillkorligt fängelse för grovt rattfylleri.
Istället för att sitta av straffet omvandlades det dock till 70 timmars samhällstjänst. Han fick också körförbud fram till 14 augusti 2010.
Kvinnan åtalades för att ha överlämnat sitt fordon till den berusade mannen men också för trafikförseelse då hon inte försäkrade sig om att mannen hade körkort. Straffet blev 30 dagsböter om 14 euro, vilket ger 420 euro.


Stulen fyrhjuling
En annan 21-årig man, från Lemland, körde i mitten på juli berusad med en fyrhjuling i sin hemkommun. Mannen tappade kontrollen och körde rakt genom en korsning och ned i diket. Fyrhjulingen, som skadades, var inte hans utan han hade stulit den av en annan person. Alkoholhalten i blodet var under färden minst 2,83 promille.
Mannen har erkänt det han står anklagad för, men sa samtidigt att händelsen inträffade en lördag förmiddag under semestertid då det inte funnits andra medtrafikanter på vägsträckan som inte heller annars är livligt trafikerad.
Tingsrätten dömde mannen till grovt rattfylleri, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel samt äventyrande av trafiksäkerheten.
Den gemensamma straffpåföljden blev villkorligt fängelse i fyra månader och 10 dagar samt 60 dagsböter om sex euro, eller totalt 360 euro. 21-åringen fick också körförbud fram till 17 september 2010, trots att han hävdade att han behöver körkortet i sitt arbete.


Korta sträckor
En 19-årig man från Finström åkte fast när han i början på juni körde sin bil från Torggatan till parkeringen vid Ålands museum med två passagerare i bilen. Alkoholhalten i blodet var då minst 1,52 promille.
Mannen dömdes för grovt rattfylleri och straffas med 30 dagars villkorligt fängelse samt 30 dagsböter om sex euro vilket ger totalt 180 euro. Mannen har dessutom körförbud till 5 februari 2010
Slutligen körde en 50-årig man från Mariehamn på midsommarafton i år full från Nygatan till Kaptensgatan i stan, detta trots att det visade sig att han hade en alkoholhalt på minst 2,73 promille under färden. Hans bil var dessutom oskattad. För sina brott dömdes han till grovt rattfylleri samt fordonsskatteförseelse vilket tingsrätten utdelade ett fyra månaders villkorligt fängelsestraff för.
Utöver det får mannen betala 55 dagsböter om 24 euro vilket motsvarar 1.320 euro. Vidare har 50-åringen körförbud fram till 19 september 2010.
Samtliga straffade ska ersätta staden för utredningen av deras berusningsgrad.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax