DELA

Fängelse efter dikeskörning med 3,19 promille

En man har dömts till fängelse sedan han, mot sitt nekande, bland annat kört bil grovt rattfull.
I mars i år körde en 47-årig man längs Getavägen i Östergeta. Han tappade kontrollen över fordonet, körde över på motsatt sida av vägen och hamnade till slut i diket. Mannen saknade giltigt körkort och bilen var inte kontrollbesiktigad.
Mannen hävdar att det inte var han som körde, utan att han färdades i bilen som passagerare. Vem som körde bilen vägrade han berätta. Han hävdar i sitt vittnesmål att han vaknade upp i baksätet på bilen utan att veta hur den hamnat i diket. 47-åringen bad en förbipasserande ringa taxi, men istället tillkallades polis som kunde konstatera att mannen var full. Han hade promillehalt om 3,19 i sitt blod. Det fanns heller inte några spår av någon annan passagerare.
Tingsrätten dömde i fredags mannen för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten samt olovlig körning. Den sammanlagda domen blev villkorligt fängelse i fem år och 25 månader samt 60 dagsböter om sex euro eller totalt 360 euro. Han fick dessutom körförbud fram till 10 mars år 2012 och ska ersätta staten för rusmedelsundersökningen för 74,80 euro samt betala dagtraktamenten och reseersättningar för ett vittne för totalt 110,87 euro.

Malin Tillström