DELA

Fältarna vill förebygga problemen

Fältarna Marcus Brandt, Johanna Ekman, Simon Påvals och Annika Humell finns numera i Nyfahlers i Mariehamn.
Flytten från ungdomsgården Uncan längre söderut i stan innebär att man kommer närmare socialförvaltningen, bussplan och Strandnäs. Ungdomarna i södra stan fick en obetydligt längre väg till Fältarna.
– Vi samarbetar med socialförvaltningen så det är bra att vara nära. Och här vid bussplan har vi nära till landsortsungdomarna, säger Marcus Brandt.
Nu bjuder man in till öppet hus för allmänheten som vill bekanta sig med lokalerna och verksamheten. Nya Åland fick en förhandsträff.
De nya lokalerna i Nyfahlers har kvadratmässigt samma storlek som de i Uncan, men fördelat på flera rum. Det gör arbetet i mindre grupper lättare. Man har kontor, ett rum för gruppsamtal och ett rum för enskilda samtal. I verksamheten ingår kill- och tjejgrupper. Just nu har man en killgrupp från Kyrkby högstadieskola och en tjejgrupp från Strandnäs högstadieskola.
– I grupperna ska man få diskutera sådant som man inte kan i andra fall. Hur det är med normer, hur det är att vara kille eller tjej, säger Marcus Brandt.


Patrullerar inte
Fältarnas verksamhet består inte av att patrullera på stan och hälla ut beslagtagna spritflaskor, som många kanske tror.
– Vi sysslar med förebyggande arbete, säger Simon Påvals. Vi är ute efter att knyta kontakter och lära känna ungdomarna. Ju mer vi träffas desto lägre är tröskeln att kontakta oss om det behövs.
Fältarna vill ta tag i problemen innan de växer sig stora, första varningsklockan ska ringa hos dem. De arbetar på att få ungdomarnas förtroende, vilket innebär att de inte pratar över ungdomarnas huvuden till föräldrarna om det inte handlar om stora problem. De hjälper också till att slussa ungdomar med problem till rätt instans.


Öppet hus
På onsdag håller Fältarna öppet hus i Nyfahlers andra våning. På dagen inriktar man sig på yrkesfolk och samarbetspartners och på kvällen på föräldrar och ungdomar.
Dörren står öppen till klockan 20.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds