DELA

Fagerström tillbaka som chefsläkare på ÅHS

Kai Fagerström gör ett inhopp som chefsläkare på Ålands hälso- och sjukvård tills man hittar en efterträdare till Margareta Bondestam som slutar i månadsskiftet.
Han har erfarenhet av arbetet efter sin tid som sjukvårdschef, tjänsten som han lämnade för åtta år sedan i protest mot styrelsen.
Nu är det klart att Kai Fagerström återvänder som chefsläkare till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), men bara fram till årsskiftet. Fagerström var sjukvårdschef vid ÅHS i tre år tills våren 2001 då han sade upp sig efter en schism med den dåvarande styrelsen.
– Nog är det han som är på väg, säger förvaltningschef Tom Axberg. Det har varit klart en dryg vecka.
Fagerström tillträder vecka 40 då den nuvarande chefsläkaren Margareta Bondestam slutar.
– Hon jobbar redan vecka-vecka mellan sitt nya jobb i Gävle och här på Åland och tar ut sina semesterdagar på det viset. Nu har vi inhoppare veckovis.


Redo att spara
Kai Fagerström har egentligen gått i pension, men har jobbat även efter det som läkare. Han säger att grollet med den tidigare styrelsen inte påverkar arbetet med den nuvarande.
– Det var den styrelsen.
Enligt överenskommelsen ska Fagerström arbeta som chefsläkare tills man hittar en ny, men som längst året ut. Han tillträder när ÅHS är utsatt för ett stort inbesparingskrav. Det skrämmer inte Fagerström.
– Jag har diskuterat det med chefsläkaren, men inte på detaljnivå. Att spara har alltid varit aktuellt.
Han har följt med vad som hänt inom ÅHS från sidan.
– Inte är det mer märkvärdigt nu än tidigare.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax