DELA

Facebookgrupp för ”kyrkbrännare”

Någon har startat en grupp på Facebook som heter ”Vi som tycker om att bränna ner kyrkor”. De flesta medlemmarna är åländska ungdomar, bland dem en av de flickor som misstänks för attentatet.
Facebookgruppen ”Vi som tycker om att bränna ner kyrkor!” har hittills fått 34 medlemmar, de flesta av medlemmarna är från Åland. En av de två tonårsflickor som är misstänkta för brandattentatet mot Hammarlands kyrka är också med i gruppen.
Det finns ingen information om gruppens syfte på sidan och det står heller inte vem som grundat den. Det är därför svårt att avgöra om gruppens medlemmar menar allvar eller om de gör narr av attentatet som skedde för snart en vecka sedan.
Polisen känner till att gruppen finns men har ännu inte tittat närmare på den.
Hur ser ni på att en av de åtalade går med i en sådan grupp?
– Det är svårt att svara på innan vi vet vad som skrivs på sidan, säger polisens förundersökningsledare, kommissarie Olof Lindqvist.
Tar ni sådana här grupper på allvar?
– Vi kommer naturligtvis att ta del av innehållet på sidan och se vad det handlar om. Om det är en ungdomlig revolt eller något annat.
Hur fortsätter ni utredningen nu?
– Fas ett är avklarad och nu samlar vi det material vi fått in hittills och tittar på det. Sedan samlar vi krafterna och tittar på vilka undersökningar vi ska göra nu.


”Väntat”
Marika Mattfolk som föreläser för barn och föräldrar om internetanvändning är inte särskilt förvånad över att en sådan här grupp dykt upp.
– Jag hade en känsla av att det här var på kommande, säger Marika Mattfolk.
Ska man ta det på allvar?
– Om de inte skriver ut tydligt att det är ett skämt kan man ju tolka det som att det är på allvar. Ungdomar måste förstå att även det som ”bara” skrivs på internet kan uppfattas som ett hot, säger hon.
Följderna av sådana här internetgrupperingar är att personer med olagliga intressen lätt hittar likasinnade och kan därmed hetsa varandra till fler dåd.
Hon tycker att föräldrar till barn och ungdomar behöver bli mer medvetna om vad som händer på internet.
– De kan vara lite blåögda ibland och inser inte att sådana här grupperingar finns.
Hon säger vidare att det överlag är ett problem att så unga människor är på internet. De tar del av en vuxenvärld och kan inte alltid skilja på skämt och allvar.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax