DELA

”Fabriksystar” möttes efter 45 år

Det är närhet och glädje i luften kring Mexsin Lindblom, Sonja Berg och Kerstin Poromaa.
– På ytan kanske vi har åldrats något. Men på insidan är vi samma 20-åringar än idag, säger vännerna, som inte har träffats sedan de var kollegor på Marabous chokladfabrik i Stockholm på 1960-talet.
Många skratt och minnen har det varit hemma hos Mexsin Lindblom i Hammarland Näfsby de senaste dagarna.
– Marabou ordnade boende åt sina arbetare, därför kom många dit och jobbade till exempel från Finland och Tornedalen. Vi bodde alla tillsammans och delade kök, säger Kersin Poromaa som är på besök i Näfsby tillsammans med Sonja Berg.

25 i samma villa
I dag bor Kerstin i Lovika och Sona bor i Vallentuna, men i mitten av 1960-talet bodde de och arbetade tillsammans med åländska Mexsin Lindblom på chokladföretaget Marabous fabrik i Sundbyberg utanför Stockholm. De tre kvinnorna fann varandra i den stora villan där totalt 25 fabriksarbetare levde tillsammans.
– Julen 1965 var jag hem för att fira jul på Åland, Kerstin var med mig. På nyårsafton var vi på dans till Solbacka och där träffade jag Georg, berättar Mexsin Lindblom.

Förra sommaren
Under den våren började det komma brev hemifrån Åland och det slutade med att Mexsin flyttade hem till kärleken och blivande maken Georg Lindblom och hemmet i Hammarland.
Sedan dess har hon inte träffat vännerna från chokladfabriken, förrän i tisdags.
– Jag och Sonja har haft sporadisk kontakt under de här åren och förra sommaren bestämde vi oss för att söka upp Mexsin, säger Kerstin Poromaa.

Hittade via kusiner
Sonja Berg, som ursprungligen är från Korpo skärgård, har kusiner på Åland. Med hjälp av dem lyckades de lokalisera Mexsin Lindblom.
– Det är ju ett ovanligt namn, men ändå måste jag ju ringa och kontrollera att vi hittat rätt person. När jag hörde hennes röst i luren kände jag i gen den direkt, säger Sonja.
Hur är det att träffas igen efter så många år?
– Jättekul, säger väninnorna i kör.
– Det är mycket att uppdatera varandra om efter 45 år, många minnen och personer, säger Sonja Berg.

Trygghet i storstan
De berättar om tryggheten i det gemensamma boendet, om hur nära de kom varandra under åren. För många var det första gången hemifrån och första gången i en storstad som Stockholm.
– Vi blev som syskon, ännu i dag känns det som om man vet hur den andra tänker, säger Kerstin Poromaa.
Cirka 90 procent av dem som jobbade på Maraboufabriken var kvinnor. På andra sidan gatan låg Siverts kabelfabrik där det jobbade cirka 90 procent män.
– Du kan ju tänka dig hur det såg ut där när det var skiftesbyte, säger Sonja Berg, och skrattar.

Papiljotter och pojkar
Nyans utsända bjuds på minnesglimtar som innehåller papiljotter, de äkta paret som också hade ett rum i villan, någon som smakade 99-procentig sprit, busvisslande pojkar utanför fönstret ”Då ropade vi: Har du tappat hunden”…
– Vi höll ihop. Maraboutiden glömmer man aldrig, det var en bra tid i våra liv, säger Sonja Berg.

ANNA BJÖRKROOS