DELA

Europaklubb besöker Åland

Svenska Europaklubben besöker Åland denna vecka. Besöket avslutar klubbens studiecirkel om Åland och Finland som har pågått under vintern.
På onsdag och torsdag denna vecka besöker Svenska Europaklubben Åland. Klubben har bjudits in av Eckerös kommundirektör Jörgen Lundqvist i samband med en konferens i Sverige förra året där både han och Kari Ruokola som arbetar vid Europainformationen på Åland medverkade.
– Åland fascinerar som landskap i regionernas Europa och som en allt viktigare knutpunkt i det moderna Östersjösamarbetet, säger Lundqvist.
Kari Ruokola kommer att medverka som föredragshållare och guide vid studiebesöket i landskapet. Ålands anslutningsavtal till EU och självstyrelsens utveckling jämte Ålands moderna historia är några av de frågor som kommer att diskuteras.
– Det planerade besöket avslutar Europaklubbens studiecirkel om Åland och Finland som pågått under den gångna vintern, säger Lundqvist.

Besöker flera kommuner
De dryga trettio deltagarna kommer att FÅ besöka Eckerö, Mariehamn, Finström, Sund och Brändö. Därifrån kommer gruppen sedan att fortsätta mot Finland på torsdagen.
– En första välkomsthälsning förmedlas av Marie Löfström, kommunfullmäktiges ordförande i Eckerö, säger Lundqvist.
Nästa punkt på programmet är ett besök i självstyrelsegården och sedan följer ett besök i Godby. Därefter skall Harry Jansson, kommundirektör i Jomala, föreläsa om Åland och EU vid Uffe på berget. Efter Janssons föredrag skall klubben besöka Kastelholm och Bomarsund innan de åker vidare till Brändö.
– Europaklubben bildades i början av 1990-talet för att förmedla opartisk information om vad ett svenskt medlemskap i EU skulle innebära. Idag försöker klubben allsidigt belysa utvecklingen i Europa i frågor som rör kultur, vetenskap, ekonomi, politik och religion, berättar Lundqvist.
Tidigare har klubben arrangerat årliga studiebesök i Litauen, Irland, Estland och Tyskland.

MALIN LUNDBERG