DELA

EU-besked om Vikingbygge i vår

I går morse undertecknade Viking Line och varvet STX Finland det slutliga kontraktet om fartygsbeställningen i Åbo.
Nu är det klappat och klart från åländsk och finländsk sida.
EU-kommissionen ska, som Nya Åland tidigare har berättat, godkänna stödet innan det kan betalas ut. Viking Lines vd Mikael Backman säger att han inte känner någon oro. Beskedet väntas någon gång i april-maj.
Viking Lines styrelse ägnade tisdagseftermiddagen åt att gå igenom den tjocka bunt med handlingar som statens miljöstöd på 28 miljoner innebar.
– Vi ville vara säkra på att få alla siffror rätt innan vi skrev under. Mötet drog ut så långt på tiden att vi beslöt vänta med undertecknandet till onsdag morgon och samtidigt meddela börsen, säger vd Mikael Backman som i går hade en lång kö med väntande journalister att informera.
Han utgår från att varvet inte ”sitter och rullar tummarna” i väntan på kommissionens svar.
– Arkitekt- och designritningar ska utformas och annat planeringsarbete ska göras.
Förra veckan tittade rederiet på olika modellförslag för fartygets interiör som lämnats in av engelska, norska, svenska och finländska designföretag. Fartygets yttre ändras inte annat än möjligen vissa detaljer, men inredningen berättar man om först nästa höst.
Viking Lines tekniska direktör Tony Öhman har utsett till projektdirektör för det nya fartyget och Kari Granberg blir projektchef.
Nybygget ska enligt planen levereras i början av 2013 och ersätter då Isabella på rutten Åbo-Åland-Stockholm. Investeringen uppgår till cirka 240 miljoner euro. Det avtal som undertecknades i går innehåller option på ytterligare ett fartyg som om det beställs ersätter Amorella.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre