DELA

Enklingebutiken förlänger nyemission

För att reda upp sin ekonomi har Enklingebutiken nyemitterat aktier sedan mitten av november. Nu har bolaget förlängt nyemissionen till den sista januari.
– Vi kommer nog att uppnå målet för minimikapitalet ganska snart, säger butikens föreståndare, Markku Lahtinen.
Minimimålet är att emittera 150 nya aktier á 85 euro vilket sammanlagt blir 12.750 euro. Först var det tänkt att nyemissionen skulle avslutas den sista december, men nu har bolaget förlängt tidsfristen till den sista januari.
– Det har gått lite trögt. Först tog det lite tid att komma igång med emissionen innan vi fick alla formaliteter klara. Sedan har vi inte fått kontakt med alla. Det är många gamla aktieägare som är utomsocknes, så mycket beror på att vi inte har hunnit få ut material i tid. Sen var det kanske dålig tajming till julen, folk har mycket utgifter. Men vi håller på som bäst med det här nu.

Lång önskelista
När nyemissionen är avklarad hoppas Markku Lehtinen kunna stabilisera butikens ekonomi, men också installera bredband, förnya maskinparken och köpa kylmaskiner.
– Önskelistan är lång från min sida, men hur långt pengarna räcker får vi se. Det här ska ju täcka upp för tio års synder. Det är inte några stora saker som har hänt, ekonomin har helt enkelt småningom dränerats. Men vi hoppas kunna komma en bit längre upp på täckningen i och med det här.

Kämpigt på vintern
Vintertid servar Enklingebutiken öns fasta bosättning som ligger på 80 personer och håller öppet tre dagar i veckan.
– På vinterhalvåret är det kämpigt, då är det bara att försöka överleva. På sommaren är det sen helt annorlunda, då gäller det bara att få fram så mycket varor som möjligt, det är en extrem skillnad på kundtillströmningen.
Nyemissionen är öppen för vem som helst och pågår till och med den sista januari.
– Den som är hugad kan kontakta mig, säger Markku Lahtinen.

JOHN GRANLUND
redaktion@nyan.ax