DELA

Englund nöjd efter audiens

Det blev inget beslut om sparkravet för Töftöfärjan i dag i landskapsregeringen.
– Det blir ytterligare diskussioner. Men det beslutet togs redan innan vi kom hit, sa Anders Englund (C) strax efter morgonens audiens.
Som Nya Åland har berättat under veckan har landskapsregeringens tidigare beslut om att spara genom att införa dagliga matpauser på Töftöfärjan väckt ett ramaskri inom Vårdös kommunala ledning, anförd av fullmäktiges ordförande Anders Englund, också lagtingsledamot för Centern.
Kommunledningen beviljades audiens hos landskapsregeringen i morse för att än en gång föra fram sina argument mot pauserna: Högre kostnader för företag och enskilda på grund av väntetiden, ökade transportkostnader för företagen och irritation bland Kumlinge- och Brändöborna över ännu längre väntetider än nu, bland annat.
Kommunledningen vill att en bro över Prästösundet börjar planeras så fort som möjligt eftersom fyra färjfästen och två färjor då frigörs och pengar sparas.

”Vi är nöjda”
– Vi framförde det vi anser är viktigt. Sparkraven ska diskuteras ytterligare i landskapsregeringen. Vi kan säga att vi är nöjda, sa Anders Englund efter avslutad audiens.
Han är väl medveten om att sparkraven ligger fast, också inom skärgårdstrafiken, men ser fram emot en mera övergripande analys.
– Beslutet om att spara bränsle på färjan med ecodriving accepterar vi, men inte införande av tidtabeller och matpauser.
Avgående trafikministern Runar Karlsson (C) berättade att ärendet ska handhas av hans efterträdare Veronica Thörnroos (C) som tar över på onsdag nästa vecka.
– Jag tänker inte ta den striden.

Måste sparas
Känner du dig sviken av landskapsregeringen som sköt upp beslutet?
– Spara måste vi göra. Ju längre vi väntar desto mera måste vi spara. Jag anser fortfarande att alla måste spara, också skärgårdstrafiken. Det blir betydande inbesparingar på linfärjorna, vägunderhållet och de frigående färjorna under nästa år och 2011. Det är vi övertygade om.
Han påminner om att ÅHS står inför stora sparkrav och räknar med att diskussion uppstår om två veckor när besluten ska klubbas.
– Jag vet att ålänningarna prioriterar vård, skola och omsorg. Antagligen måste andra verksamhetsgrenar spara mera. Av en budget på 300 miljoner euro måste vi spara 50 miljoner. Alla måste förstå att läget är kärvt och att det inte finns några enkla lösningar.

Vill inte låna
Han pekar också på att skärgårdstrafiken i dag kostar uppemot 20 miljoner euro, varav cirka 16 miljoner euro går åt till driften.
– Det är lika mycket pengar som Åland skulle betala i ränta varje år om landskapet skulle ha samma skuldsättning som övriga Finland har. Det är orsaken till att vi vill undvika att låna pengar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax