DELA

Endast ett storbygge startar i januari

Endast ett av de stora byggprojekt som skall starta i början av detta år inleds i januari. De andra två drar ut på tiden.
Tre stora byggprojekt är planerade att starta i början av detta år på Åland. Nya Åland ringde runt för att höra hur det går och vem som ska bygga. Det visar sig att bara ett av projekten inleds i januari och där har man inte undertecknat kontraktet med byggbolaget än.
Lennart Isaksson, styrelseordförande i bostadsaktiebolaget Nya Apoteksgården i Mariehamn säger att man undertecknar avtalen med lägenhetsköparna nu i dagarna och sedan skriver under kontraktet med byggbolaget och sätter igång.
– Det blir väl runt 20-25 januari.
Vem som bygger vill han inte säga innan kontraktet är undertecknat.
– Men det blir en åländsk entreprenör.
Nya Apoteksgården beräknas stå klar hösten 2011.

Vägstationsbygget dröjer
Landskapsregeringens vägstation i Godby, som ska renoveras och byggas till i år, startar inte i januari.
– Vi väntar på besked från olika håll, säger trafikavdelningens avdelningschef Niklas Karlman.
Projekteringen är inte heller inledd.
Vägstationen i Godby ska efter ombyggnaden rymma även samtliga funktioner från vägstationen i Jomala Möckelö, bland annat Motorfordonsbyrån.
Karlman säger att byggstarten blir i början av året, men inte just i januari.
Verksamheten ska inledas i november 2010.

Planeringen i full gång
Inte heller Bostads ab Briljanten, som ska bygga lyxiga bostäder för äldre i Mariehamn, inleder arbetet under januari som Nya Åland tidigare berättat. Men planeringen är i full gång berättar Mikael Fagerlund på Ålands Bygg, som ska bygga bostäderna.
– Bygglovshandlingarna är under ritning och konstruktören ritar för fullt. Bara tjälen går ur marken kör vi dit maskinerna.
Bygget beräknas ta 18-20 månader.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax