DELA

En vecka för förstahjälpen

Den här veckan håller Röda korset i en temavecka kring förstahjälpen.
Var och en ska kunna hjälpa i situationer där en olycka skett. Hur stoppar jag en blödning? Har jag rätt utrustning i min bil?
Denna vår försöker vi speciellt öka ungdomar vetskap om hur lätt och viktigt det skulle vara att hjälpa en kompis. En så enkel sak som att vända en avslocknad vän i framstupa sidoläge kan rädda personens liv. Personer som druckit för mycket riskerar att kvävas om de ligger på rygg.
Det skriver verksamhetsledare Stefan Simonsen i ett pressmeddelande.
Röda korset propagerar för att förstahjälpen bör ingå i grundskolans läroplan och att körkortet och förstahjälpskunskaper ska gå hand i hand
Förstahjälpen kan man också lära sig som en del av en hobby, till exempel inom Röda korset och de frivilliga brandkårerna. En del arbetsplatser erbjuder också sin personal första hjälpkurser.

Familjedag
Här är ett axplock av det som händer:
Hammarlands avdelning: kl 12-15 den 12 maj anordnas en familjedag utanför Hammarbo. Program: krockvagn där (får känna hur det känns att krocka), Första hjälpgruppen presenterar sig, hoppslott för barnen, kaffe och nygräddade våfflor och blodtrycksmätning. Man kan också provsitta och köra en folkracebil.
Vårdö avdelning tjuvstartade redan förra veckoslutet men säljer ännu lotter till förmån för Röda korset.
Jomala avdelning: RK-verksamhet presenteras lördagen den 12 maj vid S-Market kl 10-15. Medlemsvärvning, försäljning av förstahjälpenväskor samt teckningstävling för barn. Kaffe med kex.
Mariehamns avdelning har öppet i Röda korsgården hela veckan och säljer förstahjälpväskor och kondoleanser.
Eckerö avdelning firar sin 51-årsdag lördagen den 12 maj på Labbas och bjuder på kaffe, tårta, saft och ballonger! Försäljning av korv, blomskott och bröd- och kaklotteri. Visgruppen Envisa uppträder 13-14, skylift med Eckerö FBK,
Finströms avdelning står vid Emmaus i Godby lördagen den 12 maj klockan 10-14. Avdelningen har medlemsvärvning och loppis samt bjuder på kaffe med dopp. (ka-f)