DELA

En dag för en framtidsbransch

Sjöfartens dag på Alandica i går lockade bortåt 1.500 besökare.
– Det är svårt att säkert säga något när man inte tar inträde, men min spontana känsla är att intresset har ökat, säger Eva Mikkola-Karlström i förbundet för främjandet av Ålands sjöfart.
Temadagen arrangeras tillsammans med Ålands landskapsregering, Alandiabolagen och Det Norske Veritas.
Ett mål är att locka ungdomar till sjöfartsutbildningar.
– Vi jobbar långsiktigt så vi har inga siffror på vilken effekten är. Men vi vet att sjömansskolan är det första alternativet för många sextonåringar efter nian. Där har man sett en ökande andel åländska sökande och studerande.
Arrangörerna vill visa att det finns en framtid inom sjöfarten.
– Vi har gjort oss själva en björntjänst tidigare, när vi beskrivit sjöfarten som en krisbransch. Så är det inte alls, säger Mikkola-Karlström.

Danny i lastrummet
Kanske var det en och annan tonåring som fick upp ögonen för sjöfartens möjligheter i går. Arrangörerna erbjöd skolelever ett paket med en föreläsning om sjöfarten, lunch på segelfartyget Pommern och en konsert med popstjärnan Danny. Det var tänkt att han skulle sjunga på Pommerns däck.
– Vi hade hoppats på strålande solsken och värme. Nu flyttade vi under däck i stället.
Men det gick bra, lastutrymmet var förberett för den kommande teaterföreställningen om redarkungen Gustaf Erikson så det fanns en scen med och plats för publiken på dryga runt 340 personer.
I Alandica talade man om tyngre saker. Höga tjänstemän från de nordiska länderna och Baltikum diskuterade bland annat om det är möjligt att skapa gemensamma riktlinjer för sjöfrakt för de nordiska och baltiska länder.
Läs mer i papperstidningen!
.

Patrik Dahlblom